Ученицима забранити уношење навијачких реквизита и симбола клубова

Координационо тело за борбу против насиља у основним и средњим школама у Новом Саду на данашњој седници једногласно је усвојило Препоруку школама да се ученицима забрани уношење навијачких реквизита и одеће са симболима клубова.
skola ucionica pixabay
Фото: pixabay.com

Ова Препорука, како је објашњено на седници, у складу је са Законом о образовању, статутима школа и правилницима, а за њено спровођење ће бити задужени директори школа.

Како је на седници истакао председник Координационог тела за борбу против насиља у основним и средњим школама и члан Градског већа за образовање мр Владимир Јелић, навијачким симболима није место у школи.

„Такви симболи често буду разлог за свађу и сукобе између појединих ученика који се неретко заврше и насиљем. Због тога тражимо од школа да опомињу децу и не дозволе унос навијачких симбола“, истакао је председник Координационог тела и члан Градског већа мр Владимир Јелић.

На данашњој седници, в.д. начелница Градске управе за образовање Лидија Томаш информисала је чланове Координационог тела о учешћу на међународној конференцији "Превенција је могућа", одржаној на Исланду. Како је објаснила, учешће на конференцији је омогућило увид на који начин у пракси функционише такозвани Исландски модел, те како и у којим околностима он даје резултате.

„Координационо тело је у претходном периоду усвојило Акциони план у оквиру којег се налазе мере и из Исландског модел, мере које ћемо примењивати на нивоу школа на територији Града Новог Сада“, прецизирала је Томаш.

Она је додала да су учесницима конференције били представници већине светских и европских земља, а да је Исландски модел патентиран у оквиру Светске организације за младе, па се и примењује на различитим континентима и државама.

„Закључак конференције јесте да модел веома добро функционише, да све мере које се примењују у оквиру њега дају значајне резултате“, закључила је Томаш.

Dejan
30.05.2019 • 15:59
Zanima me samo da li je iko razmišljao kako će to da spreči. Nova školska godina je blizu a trgovine će biti preplavljene sa školskim priborom na kojima su motivi dva najpopulranija sportska kolektiva u našoj žemlji. Počev od gumica za brisanje, peratonica, svesaka, blokova za likovno, torbi itd. Možda bi se trebalo ograničiti bar kada su u pitanju deca do 4. razreda osnovne škole. Oni koji tek treba da uđu u taj sistem obrazovanja ne treba na početku da budu sputani i ograničeni.
Pustite decu da budu deca.
Slobodan T.
31.05.2019 • 09:51
Veci problem su srednjoskolci koji u naboju snage i puberteta ,tragajuci za svojim identitetom,ne retko upadnu u grdne probleme koji pocinju odlaskom na prvu navijacku utakmicu, posle nema nazad, skolski policajci tacno znaju ko je Vosa , ko Zvezda , ko Partizan ali ne reaguju.
Najvecu odgovornosr treba da snose oni pa Nastavnici a kuci roditelji.
EUR/RSD 117.6117
Најновије вести