Уживање у храни, пићу и тамбурашима

Фестивал кобасице и домаће ракије „Белоблатска кобасица” биће одржан у недељу, 16. фебруара, у Белом Блату, код Зрењанина, а тим поводом је јуче одржана конференција за медије у Инфо-центру Туристичке организације Војводине.
Promocija Festivala kobasice i domaće rakije „Beloblatska kobasica” Foto: A. Andrijević
Фото: Промоција Фестивала кобасице и домаће ракије „Белоблатска кобасица” Фото: А. Андријевић

Та манифестација одржава се седму годину заредом, а организатори очекују да број посетилаца премаши прошлогодишњи, када је било око десет хиљада људи. Осим Удружења кувара-аматера „Бело Блато”, у организацији тог гастрономског фестивала ове године учествовали су и Месна заједница Бело Блато, Град Зрењанин, који је фестивал ставио на списак манифестација од значаја за град, и Туристичка организација града Зрењанина.

У име ТО града Зрењанина, Марица Косановић је казала да њихов циљ није да мењају идеју који су имали оснивачи „Белоблатске кобасице”, већ да побољшају квалитет самог фестивала, као и пратећег програма.

– Ми ћемо се потрудити да програм који прати манифестацију буде интересантан за све госте – најавила је Марица Косановић. – Тако ће се 16. фебруара одвијати и „Банатска бајка”, која обухвата фолклор, музичке групе, локалне тамбурашке бендове и све оно што обележава културу својствену за Банат. 

Председник Удружења кувара-аматера „Бело Блато” Дарко Сладечек рекао је како је завршетак сезоне свињокоља најбоље време да се сагледају утисци и пробају најбоље кобасице.

– Манифестација је међународног карактера и до сада је пријављено око 40 такмичарских екипа, од којих је једна из Темишвара, а очекујемо да ће их на такмичењу бити око 60 – рекао је Сладечек, и позвао све заинтересоване такмичаре да се пријаве до 10. фебруара.

Најбоље учеснике очекују вредне награде.

Како је појаснио Сладечек, пратећа манифестација фестивала је такмичење за најбољу домаћу ракију. С обзиром на то да је прошле године  било много узорака, овај пут је одлучено да се оцењивање најбољих ракија одржи седам дана раније, у недељу, 9. фебруара, а узорци се могу предати до 8. фебруара.

Директорка Туристичке организације Војводине др Наташа Павловић позвала је све заинтересоване да присуствују манифестацији јер представља гастрономско богатство Војводине. Она је подсетила и на то да је ово година руралног туризма, по којем је Бело Блато и чувено.

Андријевић – Т. Пачић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести