Више стотина Новосађана се јуче вакцинисало: Да живимо нормално

НОВИ САД: Масовна имунизација Новосађана вакцинама против коронавируса почела је јуче у хали 1 Новосадског сајма и у првом сату је вакцину примило више од стотину грађана.
v
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

По речима директора Института за јавно здравље Војводине проф. др Владимира Петровића, имунизација се од јуче спроводи кинеском вакцином „синофарм”, која може тиима уобичајене контраиндикације, попут повишене телесне температуре, а истакао је да се не препоручује трудницама и дојиљама.

Спискови су стигли од е-Управе Владе Републике Србије, а пацијенти су позивани и преко Кол-центра Дома здравља „Нови Сад” и очекујемо да ћемо у току дана вакцинисати више стотина наших суграђана, казао је др Петровић.

По његовим речима, наредних дана ће утрошити 5.500 пристиглих доза.

Верујемо да је потребно да се вакцинише око 80.000 Новосађана да бисмо постигли одговарајући колективни имунитет и практично завршили епидемију. Свако ко дође, биће вакцинисан, али се прво ради лекарска провера о томе да ли постоји медицинско стање које евентуално спречава вакцинацију. Уколико имамо вакцину за коју је особа изразила интересовање, даћемо му је, а уколико не, понудићемо ону коју имамо. Очекује се ове недеље и 20.000 доза „Фајзерове” вакцине, која је намењене у првом реду здравственим радницима, као и корисницима геронтолошких центара. За који дан треба да крене и друга доза вакцинације у геронтолошким центрима, поручио је др Петровић.

Како је рекао, до сада се преко е-Управе пријавило 25.000 грађана, али се очекује скок тог броја. У Војводину је стигло око 23.000 доза вакцина, а ради се о првом контингенту од 100.000, серије која је добила сертификат анализа Агенције за лекове. Вакцинација ће трајати неколико месеци. Сви домови здравља у Војводини су опремљени вакцинама, а вакцинација тече по  листи приоритета: први су грађани старији од 75 година, затим иду особе од 60 до 74 година, после њих просветари, па новинари, Војска и полиција, затим хронични пацијенти...


Бојат: Дом здравља поносан на своје запослене

По речима директора Дома здравља „Нови Сад” др Веселина Бојата, кроз ковид-амбуланту је прошло око 270 здравствених радника свих структура, од тога је 193 њих вакцинисано у првом дану.

Иначе је Дом здравља изузетно поносан на све своје запослене, који већ десет месеци у континуитету раде 24 сата, на услузи грађанима, а у циљу спречавања ширења коронавируса. Урађено је више од 50.000 различитих брисева, више од 140.000 анализа, прегледано је више од 130.000 пацијената.  


Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Сви наши суграђани морају да се пријаве на портал е-Управе и региструју се, а затим се позивају преко Кол-центра Дома здравља „Нови Сад”, објаснио је директор Дома здравља др Веселин Бојат.

То се ради, појаснио је, јер се може десити да је неко у међувремену оболео од коронавируса, те у том случају не може да прими вакцину. Од 720 суграђана који су на листи за данашњу вакцинацију, више од 45 одсто њих прележало коронавирус. То значи да људи који су прошли све оно ружно што вирус носи не желе поново да пролазе кроз то, већ желе додатно да се заштите. Вакцинацију треба да схватимо као светло на крају тунела, имамо шансу да изађемо из тунела, а то можемо постићи само одговорним понашањем, вакцинацијом и придржавањем свих прописаних здравствено-безбедносних мера које смо до сада имали. И ја сам се вакцинисао „Фајзеровом” вакцином првог дана, не зато што мислим да имам приоритет, већ зато што је то одговорно понашање, навео је др Бојат.


Желимо да живимо нормално, зато смо дошли

У првом дану су у процесу имунизације углавном учествовали старији суграђани, а како нам је рекао Новосађанин Ненад Малиновић, желео је да прими вакцину јер, иако је у одмаклим годинама, још увек има велику вољу за животом.

Срећа, нисам имао вирус, стога сам одлучио да превенирам болест вакцинацијом, рекао је Малиновић.

Није, како каже, имао неке посебне жеље, верује у институције те, ако они тврде да су вакцине исправне, свеједно му је коју ћу примити. 

Разговарали смо и с брачним паром Миланом и Мирјаном Дроњак, који су одлучили да приме вакцину да би ли зауставили коронавирус јер им је досадило све што има везе с том пошасти.

Нисам се одлучила за неку посебну врсту вакцине, верујем да је свака која је у оптицају исправна, искрена је Мирјана.

Како каже, дошла је да се вакцинише да би се сачувала.

Нисам прележала коронавирус, зато из превентивних разлога желим да је примим. Изразила сам жељу да добијем руску вакцину, међутим, сада је стигла кинеска, стога нећу чекати, већ се данас вакцинишем овом која је доступна, казала је Мирјана.

Бака Лепосава Поповић каже да је управо вакцинисана и осећа се одлично.

За сада ми ништа не фали, па надам се да ће тако и остати, казала је наша саговорница, додавши да се за вакцинацију одлучила да се не би разболела, када већ до сада није.


По његовим речима, тренутно је распоређено десет тимова за вакцинацију, а постоје и додатних 12 боксова, односно ординација које се могу убацити, уколико буде постојала већа потреба за тим.

Наша жеља је да што пре вакцинишемо што већи број наших суграђана, у што краћем периоду, и Град Нови Сад ће, у сарадњи с Домом здравља „Нови Сад”, Заводом за хитну медицинску помоћ, Институтом за јавно здравље Војводине, Војском и волонтерима Црвеног крста Новог Сада сигурно у томе и успети, изјавио је члан Градског већа за здравство др Драган Стајић.

Пункт за имунизацију, додао је, ради сваког дана од 8 до 18 часова, стога позива све суграђане да се одазову у већем броју “јер што пре схватимо да је то једини начин да се изборимо с коронавирусом, пре ћемо се вратити нормалном животу, манифестацијама, путовањима, дружењима...”.

Кинеску вакцину јуче су примили и заменик градоначелника Милан Ђурић, чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић и саветница градоначелника Нада Кобац.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.3221
Најновије вести