Вредне руке чистиле Шодрош

Око 50 Новосађана окупило се на Шодрошу да би учествовали у акцији чишћења тог дела града, коју је организовало Еколошко удружење „Зелени сад” у сарадњи с Јавним комуналним предузећем „Чистоћа” и уз подршку месне заједнице Јужни Телеп.
ciscenje plaze 5
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

У 11 часова заинтересовани грађани, како с Телепа, тако и из других делова града, тимски су започели чишћење тог подручја уз Дунав и с рукавицама и великим кесама у рукама, после сата рада сакупили су више од 60 yакова смећа. Председница Еколошког удружења „Зелени сад” Сара Павков одрасла је на Шодрошу, а за „Дневник” истиче циљ јучерашње акције чишћења.

„Желимо да пробудимо грађанима свест о заштити животне средине на локалу, на нечему што је у њиховом дворишту, што је у њиховом окружењу и на шта могу заиста да утичу, и, конкретно, данас то и раде“,  казала је Сара Павков.

„Мислим да показујемо да је радна акција, тимски рад и заједништво нешто што грађанима заиста фали. Кроз такве акције хоћемо да пробудимо оно што је некад постојало у старој Југославији – радне акције, на којима су се људи и заљубљивали, уживали, а и свађали.“

Једна од учесница јучерашње акције чишћења, а уједно и радница у Покрајинском заводу за заштиту природе Јасмина Предојевић, истиче да ситуација по том питању никад није била гора, али да се све може решити уколико постоји воља, с обзиром на то да, како каже, начин засигурно постоји.

„Ја сам рођена Новосађанка, ја знам свој град, ја знам Шодрош и знам да никад није било прљавије“, казала је наша саговорница.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

„Нови Сад постаје непрепознатљив град. Питање је да ли је миграција становништва много већа па немају довољно капацитета за чишћење или је свест људи на врло ниском нивоу па кад попију или поједу нешто, бацају амбалажу где стигну и оставе је. Постоје разноразне могућности да се све то побољша јер је отпад ресурс који се може користити.“

Ђорђе Стеванић се овог пролећа придружио Удружењу „Зелени сад” јер је, како каже, хтео да допринесе граду колико год је то могуће. Он се осврнуо на добробити акција попут ове, и истакао да је то добар начин да се учини нешто корисно, да се очисти природа, а самим тим и побољша свест грађана која, по његовом мишљењу, може бити много боља.

Старији учесници ове акције чишћења радили су вредно, подсећајући се на старе дане када су се сличне акције организовале много чешће, а с обзиром на све популарније „тим билдинге”, не би било лоше када би фирме и удружења састанке таквог типа барем мало усмериле на очување природе и уједно се у таквој акцији побољшања града боље упознали и, самим тим, у било којем смилу, напредовали.

Како сазнајемо, у плану су и нове акције чишћења чим се спусти водостај јер је, како кажу, доста смећа у самој води.

К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.4829
Најновије вести