Завршен 14. Тамбурица фест, награде отишле у земље региона

Солистичким концертом популарног фолкера Саше Матића, уз подршку тамбурашког оркестра „Велос“, у првим јутарњим часовима у недељу, завршен је овогодишњи 14. по реду „Тамбурица фест 2021.“, који је од 19. до 21. августа одржан у центру града и на Петроварадинској тврђави.
д
Фото: Н. Стојановић

Победници фестивала су, по оцени стручног, интернационалног жирија, тамбурашка скупина „Добреч“ из Словеније, у конкуренцији тамбурашких оркестара, и Цецилија Рудић из Хрватске, која је освојила прву награду за интерпретацију песме „Даљине“, као и легендарни новосадски композитор Јован Адамов за најбољу композицију „Да су дани само наши“.

Тамбураши из Словеније из Драгатуша су нагласили да им престижна титула много значи као потврда преданог рада и подстрек за будуће стваралаштво, док Цецилија Рудић из Хрватске није крила емоције.

- „Тамбурица фест“ је најтоплији фестивал на којем сам наступила и пресрећна сам због награде, која је, свакако, сведочанство да је најважније певати срцем и душом и изразити чисту емоцију – рекла је Цецилија Рудић.

Фото: Н. Стојановић

За најбољу оркестарску интерпретацију награђен је Камерни састав Градског тамбурашког оркестра Бањалуке из РС БиХ,  док је Јасмина Фењац из Румуније, добитница награде за најбољу вокалну солисткињу у такмичарском програму тамбурашких оркестара где је наступила са такође румунским оркестром „Златне сузе“. Најбољи бегешар је Ненад Николић, бас примаш Стеван Владислав и примаш Марко Мартиновић. Најбољи вокали на избору за најлепшу нову тамбурашку песму су Јулијана Олм из Бразила и Хаме Налић из РС БиХ.

Специјално признање за допринос очувању и афирмацији тамбурашке традиције, оснивач и директор „Тамбурица феста“ др Јован Пејчић, уручио је Бранку Уводићу, уреднику на ХРТ-у, а награду за животно дело у неговању тамбурашког стваралаштва новосадском композитору Зорану Мулићу.

Најважније је да смо наставили нашу културну мисију фестивалом на којем су обједињени сви видови културног стваралаштва и публици понудили истински квалитет, врхунске уметнике и извођаче (Јован Пејчић)
Фото: Н. Стојановић

Смотру тамбураша је у петак на Петроварадину свечано отворио амбасадор Турске у Србији Хами Аксој, који је најавио братимљење Новог Сада и туристичког центра Алања у Анталији. Он је такође нагласио да Турска није случајно ове године “земља пријатељ” “Тамбурица феста”, јер сваке године све више јачају односи две земље и невероватном брзином расте број туриста из Србије у Турској и туриста из Турске у Србији.

За три вечери тамбурашке музике публика је имала прилику да чује различите жанрове „провучене“ кроз тамбурашке струне, па су тако на целовечерњим концертима, Влатко Стефановски у петак и Саша Матић дан касније, део репертоара извели у пратњи тамбурашког оркестра „Велос“. У ревијалном делу наступио је анадолијски дувачки квинтет из Турске, дечји тамбурашки оркестар „Сава Вукосављев“, женски тамбурашки оркестар „Ла банда“, Бранко Бака Јовановић, највећи виртуоз на бас приму и чланица Опере Српског народног позоришта Милица Досковић, која је, што је занимљиво, извела композицију „Војводина“ председника Покрајинске владе Игора Мировића…


Сарадња са Измиром

Посебна сарадња успостављена је између „Балкан филм фестивала“ из Измира и новосадског „Тамбурица феста“ која је озваничена и на фестивалској бини, поготово што директор и оснивач тог фестивала Сали Салини потписује као редитељ документарни филм који је снима о тамбурици. Салини је захвалницу за успешну сарадњу уручио директору и оснивачу „Тамбурица феста“ др Јовану Пејчићу. Иако је манифестација за ову годину завршена, познато је већ ко ће бити земља партнер „Тамбурица феста 2022. године”, а то је Република Аустрија.


- Најважније је да смо наставили нашу културну мисију фестивалом на којем су обједињени сви видови културног стваралаштва и публици понудили истински квалитет, врхунске уметнике и извођаче - рекао је директор „Тамбурица феста“ Јован Пејчић.

Овогодишњи фестивал одржан је уз поштовање свих антиепидемијских мера, па се на концертни простор није могло ући без уверења о вакцинацији или се антигенски тест могао урадити испред улаза у простор фествала.

Б. Павковић

 

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести