21 година од отмице рудара

БЕОГРАД: Удружење породица киднапованих и убијених "Косметске жртве" обележило је данас 21. годишњицу отмице девет српских рудара површинског копа угља "Белаћевац", чија судбина није расветљена, а директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да су рудари отети јер су били Срби и јер је "неко желео да направи чисту етничку творевину".
21 godina otmice rudara/Fonet/Nenad Đorđević
Фото: Fonet/Nenad Đorđević/21 godina otmice rudara

Председник Удружења Симо Спасић рекао је да ће се он у име родитеља и породица рудара и других отетих на Косову борити за правду.

Удружење је уручило захвалницу за несебично залагање, помоћ и подршку Удружењу заменику градоначелника Београда Горану Весићу, који је истакао да ће Београд направити меморијални центар за све српске жртве убијене и нестале током ратова у Југослвији и да ће ту један део бити посвећен и косовским жртвама.

"Не урадимо ли то огрешићемо се о сећање на те људе", рекао је Весић и додао да ће у том центру бити пописана имена страдалих Срба, а да ће одлука о изградњи центра бити донета кроз месец дана.

Он је додао и да меморијални центар страдалима у ратовима 1990-их неће бити на Старом сајмишту, јер је то меморијал који треба да буде посвећен другом периоду, односно Другом светском рату.

Представник синдиката Површинских копова "Обилић" Драгиша Терентић рекао је да се за 21 годину много тога променило, само је једно исто, "нема Белаћевачких рудара, нити истине о њима".

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести