Ана Брнабић за Дневник: Пројекти за Војводину – потврда заједничке визије

НОВИ САД: Премијерка Ана Брнабић прва је жена која се нашла на челу тима у Немањиној. Иако је било скептика и критичара када је изабрана на једну од кључних државних функција, за своје место под српским политичким небом изборила се радом, упорношћу и стрпљивошћу.
ana brnabic
Фото: Влада Србије

Мада су некад напади политичких противника прелазили, најблаже речено, меру доброг укуса, трудила се да њен одговор буде у духу толеранције. Личним присуством подржала је многе пројекте и инвестиције широм Војводине, па је тако и годишњицу рада Владе обележила на северу Бачке. Разговор смо водили уочи данашње заједничке седнице Владе Србије и Покрајинске владе, замоливши је да каже шта за грађане значи када се Београд и Нови Сад о плановима договарају за истим столом и које теме ће се данас наћи у центру пажње.

У интервјуу за „Дневник“ она истиче да је трећа заједничка седница која се одржава у последње две године, потврда заједничке визије двеју влада и блиске сарадње на пројектима од интереса за покрајину. 

– Разговараћемо о свим пројектима који имају директан утицај на квалитет живота грађана Војводине – од инфраструктуре, преко здравства, образовања, науке, иновација, спорта и туризма, до животне средине. Видећемо шта смо реализовали од договора с претходне две заједничке седнице влада, где постоје проблеми и кашњења и шта су нам приоритети за даљи рад – каже Ана Брнабић.

Увек говорим, и поновићу: грађани нису наши психијатри па да их оптерећујемо сваком нашом унутрашњом дилемом, неразумевањем или изношењем ставова баш о свакој теми у јавност. Ми смо ту да радимо и решавамо проблеме, а не да правимо „ријалити“ од Владе

Каква је сарадња двеју влада и какав је ваш однос с покрајинским премијером Игором Мировићем?

– Одлична је сарадња. Игор Мировић и ја се често чујемо телефоном, састајемо, разговарамо и заједно гурамо пројекте, а имамо велики број важних пројеката на којима заједно радимо. Поменућу само неке: Научно-технолошки парк у Новом Саду, Клинички центар Војводине, опремање и изградња Института „БиоСенс“, који ће бити први европски центар изврсности за дигиталну пољопривреду, реконструкција великог броја школа, спортски терени и стадиони... Ове недеље заједно смо отворили обновљену „Свилару”, која је одличан симбол креативности и нове индустријализације Србије. На отварању сам рекла да Нови Сад има инспиративну визију како да постане креативни центар који окупља младе таленте, од којег и Београд може много научити. Радимо на модернизацији пруге Београд–Будимпешта, на којој се увелико ради, а предстоји нам изградња Фрушкогорског коридора. Важно је такође да се заврши реконструкција Народног позоришта у Суботици.

Који пројекти у Војводини су први на вашој агенди тренутно, али и у скоријој будућности? На шта сте посебно поносни, а за који део планова мислите да би могли ићи боље?

– Тренутно преговарамо с 21 инвеститором који разматра улагања у Војводину. Укупна вредност тих инвестиција износи око две милијарде евра и омогућиле би отварање 6.000 нових радних места. У томе имамо огромну подршку председника Вучића, који са својим тимом не пропушта прилику да заинтересује инвеститоре за Србију и лично прати те пројекте. Морам да признам да се Влада у огромној мери ту ослања на његову помоћ, а што нама помаже да више времена и ресурса посветимо решавању неких других проблема и изградњи институција и система. То је предност рада у јаком тиму. Подсећам и на то да је од 2014. године до данас потписано укупно 30 уговора о додели подстицаја за реализацију пројеката у Војводини, по којима инвеститори имају обавезу улагања у укупном износу већем од 255 милиона евра, као и обавезу запошљавања 11.805 људи.

Својевремено сте у јавност изашли са ставом да је реконструкција Владе актуелна тема, али се о томе више не говори због косовског проблема. Да ли су се тензије, које су својевремено доспеле и у јавност, смириле, или су само тренутно стављене под тепих?

– Влада Србије је тим. Никада нисам рекла да сам незадовољна радом неког министра, али увек може боље, што укључује и то да ја свако вече размислим о томе шта сам могла боље, шта је могло брже или другачије, како да будемо ефикаснији. На крају, најбитнији су резултати, а ми их имамо. Захваљујући до сада спроведеним реформама, повећали смо пензије, са синдикатима и привредом поново постигли договор о повећању минималне цене рада – ове године 8,6 одсто – тако да ће од следеће године минималац у Србији износити 230 евра, што је чак 42 одсто више него што је износио 2012. Смањили смо стопу незапослености на 11,9 одсто, док су стране директне инвестиције у првој половини године 8,6 процената веће у односу на прошлу, која је била рекордна. Мој став се није променио и ја о кадровским и персоналним питањима сигурно нећу говорити путем медија. Овај тренутак је историјски важан за Србију и сигурно је да сада нема питања важнијег од Косова и Метохије и подизања животног стандарда наших грађана. Све приче о реконструкцији одвлаче сувишну енергије с тих тема и ја зато о њима не говорим.

Из опозиционих редова у парламенту чују се захтеви да поједини министри буду смењени, а радикали су у томе најупорнији када је реч, рецимо, о потпредседници Зорани Михајловић. Утиче ли то на односе у Влади?

– Конструктивна критика, одакле год да долази, увек је добродошла да би рад Владе био што бољи. Међутим, критика рада Владе и појединих министара коју можемо видети у јавности, много је више спекулативна и усмерена да изазове пажњу бирачког тела, него што је суштинска и конструктивна. Све док је то тако, ја не осећам потребу да одговарам на њу. Увек говорим, и поновићу: грађани нису наши психијатри па да их оптерећујемо сваком нашом унутрашњом дилемом, неразумевањем или изношењем ставова баш о свакој теми у јавност. Ми смо ту да радимо и решавамо проблеме, а не да правимо „ријалити“ од Владе. Од министара очекујем да сваки дан дају све од себе и да раде као тим.


О пријатељствима и подршци

Да ли се и приватно дружите с неким члановима Владе?

– Нажалост, не стижем ни да имам приватан живот, ни да се дружим. Овај посао заиста захтева огромна одрицања због којих највише трпе породица и пријатељи.

Да ли сте стекли пријатеље и међу неким иностраним званичницима, с киме се најчешће чујете и виђате?

– Ја сам председница Владе Србије и радим за све грађане. Србија је војно неутрална земља, наш стратешки циљ је ЕУ и да сарађујемо са свим земљама света. Моја обавеза је да градим добре односе са свима и, генерално, имам добро комуникацију са свим нашим партнерима.

Како волите да проводите слободно време, којег, када се види ваша дневна агенда, има заиста мало?

– Волим да читам, да идем у позориште, на концерте. Највише волим да проводим време са својом породицом и пријатељима. Они ме враћају у реалност и огромна су ми подршка свакога дана.


Недавно сте изјавили да размишљате о учлањењу у СНС, јесте ли постали члан странке?

– Нисам (смех). Мислим да је то питање важно политичким аналитичарима, а да нашим грађанима то није питање о којем уопште мисле. Мени је важно само оно што Влада ради да би се у Србији живело боље и квалитетније и бескрајно сам захвална СНС-у и свим члановима странке што су имали поверења да ћу дати све од себе да Србија побеђује у свакој сфери. СНС никада није условљавао своју подршку мојим чланством у странци и никада ми се није мешао у одлуке. Очекивали су, и очекују, само и искључиво резултате за грађане Србије. Због тога имам искрено поштовање према тој, у сваком смислу, великој странци.

Фото: Влада Србије

Сведоци смо јавних напада на вас, чак се ових дана представник „Двери“ усудио да вам запрети вешањем. Како то доживљавате, председник Вучић је замерио да вас нису бранили они којима је то дужност?

– Мислим да је време да се направи нека врста друштвеног договора о непримереном и непристојном језику у јавном говору. Не смемо бити имуни на увреде и претње, ма коме биле упућене, само зато што се односе на личности с којима се политички не слажемо. Ја ту очекујем да искорак направи цивилни сектор, интелектуална јавност, па чак и медији. Волела бих да то видимо, а уколико се то деси, у мени ће имати партнера да заједно мењамо наше друштво, да оснажујемо европске вредности, будемо толерантни и спремни да прихватимо различита мишљења и не посвађамо се сваки пут.

Игор Мировић и ја се често чујемо телефоном, састајемо, разговарамо и заједно гурамо пројекте, а имамо велики број важних пројеката на којима заједно радимо

Јесте ли у свакодневној комуникацији с председником Вучићем?

– Наша највећа снага је та што председник Републике и председница Владе деле апсолутно исту визију Србије. Наша комуникација је редовна, врло често разговарамо о важним стварима, мада се некада не чујемо и по неколико дана. Наш однос заснован је на међусобном уважавању и обостраном поверењу. Онога дана када сам, на његов предлог, изабрана за председницу Владе, ја сам преузела огромну одговорност да сачувам резултате које је он оставио, и да додатно убрзам наш раст. Председник Вучић је снажна политичка фигура, он је направио храбар заокрет који је Србији био неопходан. Увек то наглашавам, чак и да није председник државе, ја бих се с њим консултовала о важним стварима. Питала бих га за савет, за његово мишљење. Немам проблем да то поновим, иако знам да ће неки једва дочекати да критикују такав став. Ја иза њега стојим и мислим да је исправан. И још нешто ћу вам рећи – ако наредни председник Владе буде желео са мном да се консултује, ја ћу радо помоћи свакоме ко ради у најбољем интересу Србије.

Ствара ли неким функционерима СНС-а проблем то што он не пропушта прилику да покаже колику подршку вам даје?

– Његова подршка мени пре свега је подршка мом раду и резултатима мог тима. За мене је то пример одговорног понашања у политици: да дате подршку особи коју сте задужили да вас наследи. Не треба да заборавимо да бити председник Владе после Александра Вучића јесте привилегија, али је пре свега огромна одговорност.

Тренутно преговарамо с 21 инвеститором који разматра улагања у Војводину. Укупна вредност тих инвестиција износи око две милијарде евра и омогућила би отварање 6.000 нових радних места

Да ли је могуће, када је реч о Косову, помирити реалност и жеље и очекивања српске јавности? Рекли сте да статус кво или замрзнути конфликт није у интересу Србије, шта је решење које би могло задовољити обе стране? Да ли је разграничење опција?

– Наш најважнији задатак је да обезбедимо сигурност наших грађана који живе на КиМ, да им се обезбеди бољи животни стандард и да очувамо наше културно наслеђе. Постоје многе мистификације везане за КиМ које су последица неодговорне политике коју и сада заступа опозиција, да ће се ствари решити саме од себе или да можемо оставити статус кво. Уколико желимо да идемо напред, да будемо део заједничке будућности с развијеним земљама, морамо да доносимо и тешке одлуке, да решавамо проблеме. Ниједан конфликт није добар, то није позиција за решење проблема, из конфликта нема стварања, нема напретка. Да одговорим на ваше питање – разграничење је једна од могућности. Као одговорни политичари, ми не смемо да одбацимо ниједну могућност док преговори трају, баш зато да не бисмо сами себи смањивали маневарски простор.

Верујете ли у искреност америчких званичника када кажу да нема црвених линија, већ да је битан договор Београда и Приштине?

– Чињеница јесте да је ова америчка администрација донекле променила однос према Србији. Али, и ту треба бити искрен и опрезан. Став је промењен утолико да они подржавају дијалог и долажење до решења кроз разговоре и решење које ће бити обострано прихватљиво. Сједињене Државе су рекле да нема црвених линија и спремни су да саслушају сваки предлог. И то је та велика промена која се десила јер претходна администрација о дијалогу или о неком новом решењу уопште није хтела да разговара. То је за њих била затворена тема. Опет кажем, као одговорни политичари, ми морамо да искористимо и најмању шансу која се указала, а указала се захваљујући политици Александра Вучића који је својим радом и поступцима показао да је Србија поуздан, предвидив, стабилан и озбиљан партнер. Тек онда су друге земље кренуле да мењају свој однос према нама.

Светлана Станковић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести