Абазовић: Био сам за устоличење, али не по сваку цену

ПОДГОРИЦА: Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је вечерас да је био за то да се устоличење митрополита црногорско-приморског Јонакијија одржи, али не по сваку цену, као и да су постојала два сценарија до поноћи између суботе и недеље.
dritan abazovic yt
Фото: Youtube Printscreen
''''Први је подразумевао да 300-400 људи, међу којима и штићене личности да буду у Цетињском манастиру, и сценарио број два, да им полиција каже да нема услова за то. Ја сам заступао да се устоличење одржи, али не по сваку цену", казао је Абазовић за ТВ Вијести.
Он је додао да је "било претњи" да ће црква опет покренути литије у знак протеста уколико им се не омогући право на устоличење.
"Лако је са Фејсбука правити се генерал. Да смо имали мртвог патријарха, да смо бројали рањене, питали би ме је ли била исправна одлука оваква или онаква. Зато ја стајем иза одлуке министра МУП-а. Министар унутрашњих послова на основу процене Агенције за националну безбедност и Управе полиције није желео људе да доводи у ризик и због тога не треба да сноси одговорност", додао је.
"Није немогуће да нећемо имати новог министра МУП-а, али није немогуће и да ћемо имати новог премијера. Ја ћу након тога оборити владу, престаћу да дајем подршку влади уколико сматрам да чине нешто што је неправедно", поручио је Абазовић.
Он каже да је обећао грађанима да мафија више неће владати државом, као и да су све групације мафије нападнуте.
"Све ствари које су се дешавале, за које сам мислио да су праведне и иза којих стојим, као и за дешавања на Цетињу, за све што мислим да је правда ћу стати иза тога, без обзира на било коју цену. Иза ствари које су неправедне нећу стати. Али ово је сада почело да буде индикативно, ако неко мисли да полицијом Црне Горе треба управљати из Београда - то се неће десити. Не преко мојих леђа", рекао је, између осталог, Абазовић.
Потпредседник владе је рекао да је првобитни захтев цркве био да ће током устоличења на Цетињу бити свенародни сабор, али је након више разговора и објашњавања укупне климе, МЦП прихватила корекцију.
"Дошли смо у ситуацију да 300, 400 људи у конвоју одведемо на Цетиње и омогућимо да се безбедно врате. Ствари су се закомпликовале јер је Цетиње забаракадирано 4. септембра", нагласио је.
Он је казао да су демократе спречиле да се формира Тужилачки савет и да сносе део одговорности, наводећи да су знали да ће устоличење, потенцијално критичан догађај, бити 5. септембра.
Вицепремијер је одговарајући на питање новинара ТВ Вијести - зашто је полиција дозволила подизање барикада - рекао да се полиција одлучила да веће снаге концентришу око Цетињског манастира.
"Тактички је заузела посед у петак у јутарњим часовима. Већ су се у суботу ујутру десили први инциденти. Са овог аспекта то је била добра процена".
Абазовић је открио да се против 68 особа воде поступци због активног пружања отпора и дешавања на барикадама.

Ако буде нови министар полиције, биће и нови избори

Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић поручио је вечерас да ће оборити Владу, ако министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић буде смијењен, преноси РТЦГ.

“Ако желимо да имамо новог министра унутрашњих послова можемо да имамо, имаћемо и нову владу, новог премијера, нове изборе и то је то”, поручио је Абазовић вечерас у емисији "Начисто", на ТВ Вијести, преноси црногорски јавни сервис.

Он је казао и да није дошао да би Црну Гору слао у поделе, већ да да допринос да се грађани помире.

"Рекао сам више пута премијеру, политичарима и јавности, ако се пређе црвена линија, а овим чином, последњим догађајима на Цетињу и реакцијама, након што се све успешпно решило са полицијаке стране, мислим да су они ту линију нагазили. Још један корак, и није немогуће да нећемо имати министра унутрашњих послова, али није иста таква могућност да имамо новиог премијера. Ја ћу након тога оборити Владу, престаћу да дајем подршку уколико сматрам да чине нешто што је неправедно", поручио је Абазовић.

Казао је и да министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић није желео да људе доводи у ризик.

“Да смо ми 5. ујутру бројали мртве, да смо имали мртвог патријаха, да смо бројали рањене, питали би ви мене да ли је била исправна одлука оваква или онаква. Министар унутрашњих послова на основу процене АНБ и УП није желео да људе доводи у ризик и због тога не треба да сноси одговорност”, казао је Абазовић.

Истакао је да је постигнут договор са премијером Здравком Кривокапићем да биро за оперативну комуникацију заседа сутра и једна од тачака биће успостављање комисије од пет чланова која треба да уради анализу координације секотра безбедности, односно учествовања свих везано за дешавања на Цетињу.

"У Бироу су начелник Генераштаба, директор АНБ-а, директор Управе полиције, шеф Сектора за прање новца. Ми ћемо одредити пет особа, те особе треба да буду из различитих институција, али да буду професионалци", рекао је Абазовић.

Он је вечерас казао и да не разуме зашто се догодила нова криза власти.

“Не разумем зашто се отворила нова криза власти, то није питање за мене. Ово што се сад дешава је исто што се дешавало кад је био ДПС - црква, српски свет, црногорски свијет”, додао је.

Он је рекао да је добро што је председник Мило Ђукановић отишао на Цетиње да људи и међународна заједница, како је казао, "коначно виде ко је он".

"Он је сад симбол екстремизма, примитивизма и напада на службена лица. Мислим да је то довољно да је препознат тако у другом руху. Има право на наставак политичке борбе, ми имамо права на вршење других радњи које су истражне", казао је Абазовић.

Он је навео да није случај Цетиња најзначајнији случај за Ђукановића, већ, како каже, најбенигнији.

"Мислим да се каје што је отишао тамо и што се то тако извело. Мислим да је важно правити разлику између скупа 22. августа где су људи дошли, окупили се, изнели захтеве и мирно се растали и отишли кућама. И догађаја гђе су учествовали Вељовић и Ðукановић 4. и 5. септембра, где имате барикаде, запаљене гуме, употребу ватреног оружја. Ту су два лица сличних захтева, али два дешавања потпуно која немају везе један са другим", рекао је Абазовић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести