Агенција за борбу против корупције чека пријаве функционера

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас са представницима Крушевца и Ужица уговоре о преносу власништва аеродрома Росуље и Поникве на Републику.
agencija
Фото: Printscreen

Михајловић је подсетила да је то већ урађено са нишким и аеродромом у Краљеву и изразила очекивање да ће у саставу Аеродрома Србије бити и борски аеродром.

"Очекујем да буде и борски аеродром, као и да радимо нови борски аеродром", рекла је Михајловић.

Министарка је потписала уговоре у Влади Србије са заменицом градоначелника Крушевца Весном Лазаревић и градоначелником Ужица Тихомиром Петковићем.

Министарка је истакла да је држава наставила са праксом да се, поред улагања београдски аеродром Никола Тесла, подижу и други аеродроми у Србији.

Подсетила је да је то учињено већ са аеродромима у Нишу и Краљеву и истакла да ће, поред данашњеме преноса, то бити урађено са још неколико мањих аеродрома који ће бити у саставу Аеродрома Србије.

"Показало се јасно да је много једноставније и много боље када под окриљем једног предузећа Аеродроми Србије можемо да нађемо довољна финансијска и друга средства како бисмо могли да уложимо у мале аеродроме", нагласила је Михајловић.

Додаје да ће држава тако омогућити локалним самоуправама да поред развијених путева и пруга могу да имају и развијене мале аеродроме који су се показали као потреба у сваком делу Србије.

Драго ми је што смо заједно са Ужицем и Крушевцем, али раније и са Нишом и Краљевом, нашли заједницке језике и што је број путника на нишком аеродорму показао да смо способни да развијемо и мале аеродроме, нагласила је Михајловић.

"Росуље код Крушевца свакако чека ослобађање индустријске зоне и већ ове године смо обезбедили средства у буџету Аеродрома Србије за премештање. Што се тиче аеродрома Поникве код Ужице, у некоилко фаза ћемо уложити најмање 10 милиона евра, а по проценама и близу 20 милиона евра, како би Поникве биле такође развијенаеродром, пре свега, за туризам", нагласила је Михајловић.

Додала је да на подручују Ужица постоји озбиљан потенцијал за развој аеродрома.

Заменица градоначелника Крушевца Лазаревић је рекла да тај уговор о преузимању аеродрома Росуље означава почетак убрзаног развоја Крушевца и захвалила Министарству грађевинарства, министарки Михајловић, као и председнику Србије Александру Вучићу што су препознали стратешке циљеве развоја локалних самоуправа.

Она је поручила да ће град Крушевац предузети све да се реализује данас потписани уговор и додала да ће пренос власништва аеродрома бити, после почетка градње Моравског коридора, један од најважнијих пројеката.

Градоначелник Петковић је, такође, захвалио министарки Михајловић, премијерки Ани Брнабић и председнику Вучићу што су изашли у сусрет захтеву града Ужица да се пренесе власништво аеродрома на Републику.

"Покушали смо у претходних десетка година да аеродрома ставимо у пуну функцију и да пронађемо инвеститоре, али смо закључили да као мали град немамо кадрове нити фиансијске капацитете да то успешно завршимо", рекао је Петковић.

Истакао је да ће у наредних неколико година бити уложена значајна средства како би аеродром Поникве био у пуној функцији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести