Агенција за борбу против корупције објавила каталог поклона

Највећи број поклона прошле године примило је и пријавило Агенцији за борбу против корупције

Министарство одбране – 140, следи председник Републике са 71, ВОА с 32 и Влада Србије с 31 поклоном. У  објављеном Каталогу поклона на сајту Агенције за борбу против корупције наводи се да су лане функционери у Србији пријавили 556 примљених поклона, а њихова вредност креће се од 100 динара до 120.414 динара, док за 145 поклона новчана вредност још није утврђена, пошто је процена у току.

Поклоне је примило 50 функционера, међу којима су председник Србије Томислав Николић, премијер Александар Вучић, министри у Влади, председница Народне скупштине Маја Гојковић, гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић… Како је наведено, председник Србије ниједан поклон није задржао у личној својини, а једини је функционер који је добио поклон од страног физичког лица, и то од деце из вртића у Вуковару.

Поклоне није задржао ни премијер Александар Вучић, као што то није учинила ни председница Скупштине Србије Маја Гојковић, која је добила је 25 поклона, ни гувернерка НБС-а Јоргованка Табаковић, која примила два поклона.

Највећи број поклона су примили функционери на републичком нивоу, укупно 470, на локалном нивоу поклоне су углавном пријављивали градоначелници, док је на покрајинском нивоу свега осам пријављених поклона. Министарство одбране је орган с највише примљених поклона, али и највише задржаних у личној својини – 61.

Међу министрима, највише поклона прошле године добио је бивши министар одбране Братислав Гашић – 130, потом министар спољних послова Ивица Дачић – 29, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић – 22, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић – 20, министарка саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Зорана Михајловић – 16, док је нови министар одбране Зоран Ђорђевић добио пет поклона.

Министри Александар Антић, Снежана Богосављевић Бошковић и Вања Удовичић добили су прошле године по један поклон.

Министри су, такође, мање поклона задржали у личној својини, 78, док су 142 поклона пренели у јавну својину.

Председник Покрајинске владе у техничком мандату Бојан Пајтић примио је шест поклона и није их задржао у личној својини, а председник Скупштине Војводине Иштван Пастор добио је прошле године два поклона.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је 11 поклона, а Крагујевца Радомир Николић десет.

Агенција за борбу против корупције примила је лане десет поклона, а Уставни суд Србије девет.

Функционери могу задржати поклоне чија вредност не прелази пет одсто просечне месечне зараде у Србији, без пореза и доприноса, али су дужни да их пријаве Агенцији.

Новчана вредност највећег броја поклона је у категорији од 1.000 до 2.200 динара, укупно 257, од којих су функционери 140 задржали у личној својини, док је 117 поклона прешло у јавну својину.

Када је реч о врсти поклона, функционери су примили више протоколарних поклона – 340, него пригодних, којих је било 216.

Међу поклонима највише је било пића па су функционери добили 86 боца, затим 57 књига, 47 слика, 39 комада украсног посуђа, 24 медаљона, златника, сребрњака или дуката, 19 уметнина, 15 сатова.

Највећи број поклона у 2015. години даривала су правна и физичка лица из Србије, укупно 191. Следе правна и физичка лица из Русије, која су поклонила 30 поклона, Италије – 19, Кине – 17, Мађарске – 15, Румуније – 13. По један поклон стигао је из Анголе, Бангладеша, Финске, Француске, Грузије, Ирске, Израела, Малте, Мексика, Нигерије, Португала, Тајланда, Тајвана, Туниса и Швајцарске.

Прошле године седам међународних организација је даривало функционерима 12 поклона, и то Светска карате оргаанизација, РАИ, Интерпарламентарна унија, ГИЗ, ЕУ, „Ал Џазира Балканс” и Афричка унија.

Највећи број поклона, 97, функционери су примили у децембру, док су најмањи број њих примили у јануару – 28.

С. Станковић

 

Путин, Ангела, папа, патријарх

Поклони су прошле године стигли с адресе више десетина амбасада у Београду, као и од председника Европског парламента Мартина Шулца. Два поклона је уручио председник Русије Владимир Путин, а Дмитриј Медведев један, као и немачка канцеларка Ангела Мекел, председник Кине Си Ђинпинг и тамошње владе Ли Кећјанг. На списку су и челници Турске Тајип Ердоган и Ахмет Даватоглу, Албаније Еди Рама, Словеније Миро Церар, Казахстана Карим Масимов, АзербејЏана Илхам Алијев, Палестине Махмут Абас. По један поклон стигао је од папе Фрање и патријахра Иринеја. Поклонодавци су и МСП Немачке Франк-Валтер Штајнмајер, Албаније Дмитар Бушати, Бугарске Данијел Митов, Италије Паоло Ђентилони, Русије Сергеј Лавров, делегација Владе Мађарске, парламента Чешке, градова Курска, Жалеца, Јерихона, Сијана, а Кинеска развојна банка доделила је два поклона.

 

Шлемзаставе, чешаљ...

Списак поклона наших државних функционера заиста је разноврстан па се на њему може наћи и 36 садница ружа, пет икона, два крстића, албуми с маркама и фотографијама, застава, беЏ, један орден, четири бодежа, сабља, два дреса, два каиша, два комплета дугмади за манжетне, два ћилима. Ту је и 21 фотографија, играчка, матрјошка, 12 макета, 20 сувернира, десет ваза. На списку поклона су и један мобилни телефон, три наливпера, два парфема, три новчаника, једна реплика новца, осам кравата, четири лопте, четири торбе, два звона. Чак су пописани и освеживач за просторије, надстолњак, јастучница, отварач за флаше, чешаљ, шлем… Поклоњен је и један музички инструмент, али није наведено који.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести