Алтмајер: Поштујемо Србију, допринећемо њеној бољој будућности

БЕОГРАД: Поштујемо Србију и желимо да допринесемо њеној бољој будућности, рекао је данас немачки министар привреде и енергетике Петер Алтмајер након потписивања два споразума о сарадњи између влада Немачке и Србије.
altmajer, tanjug
Фото: TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb

Алтмајер каже да се Србија данас далеко више уважава, захваљујући реформским напорима председника и Владе, као и да Србија може да рачуна на подршку Берлина на путу ка ЕУ, као и на пољу јаче привредне сарадње.

Он је оценио да се сарадња Немачке и Србије последњих година значјано покренула, нарасла.

Немачки министар је, на заједничкој прес конференцији са председником Србије Александром Вучићем, рекао да је раније био укључен у процес одобравања визне либерализације за Србију и да је тада Србија за немачка предузећа била "непознато поље".

"Сада знамо да се Србија уважава и то захваљујући одличном раду људи, али и владе и председника, јер се залажу да се искористе све шансе за развој", рекао је он и додао:

"Имате импресивни раст од око 4 одсто ове године, што је нешто више него што ми у Немачкој очекујемо", рекао је Алтмајер.

"Ми поштујемо Србију и желимо да допринесемо њеној бољој будућности", рекао је Алтмајер, додајући да немачка предузећа директно или индиректно у Србији обезбеђују 60.000 радних места, а да су реформе омогућиле стварање боље пословне климе, а ту је, каже, и велики напредак у области образовања.

Додао је и да немачка Привредна комора такође ради на још тешњем повезивању немачких и српских предузећа и како би се олакшале инвестиције.

"Хвала вам, за добре услове за немачке предузетнике", рекао је он.

Како је навео Алтмајер, одговорни смо да будућност буде могућа у Европи и у оквиру нашег председавања у ЕУ побринућемо се за то да се што виш епоглавља затвори у преговорима са Србијом.

Навео је и да је трговиснак размена између две земље 4, 7 милијарди евра, али постоји велики потенцијал да расте.

"Желим да обема компанијама честитам на данас потписаним споразумима и да вас уверим да ћемо учинити све са наше стране да вас подржимо", рекао је немачки министар.

Такође је додао да је Берлин разочаран одлуком да се не отворе преговори са Северном Македонијом и Албанијом, али да у Немачкој сматрају да су ти проблеми решиви и да треба да се осигура да читав Балкан има европску перспективу.

"Србија ће у томе има значјану улогу", рекао је он и додао да је захвалан председнику Србије што је успео у томе да се Србија уважава.

Алтмајер је подсетио да је пре неколико дана обележена 75. годишњица ослобођења Београда од немачке окупације, додајући да је то био жесток и бруталан рат, да и данас овде живе људе који памте последице рата, али да је касније било и других сукоба који су разрушили будућност и наду људима.

"Данас смо научили лекцију и желимо да осигурамо добру будућност људи, а то можемо јачањем билатералне сарадње унутар Европе, постављајући је на нови темељ", рекао је Алтамајер.

Добра позиција Србије ка ЕУ, неколико тежих проблема...

Немачки министар привреде и енергетике Петер Алтмајер није данас директно одговорио на питање новинара да ли ће Косово бити услов за чланство Србије у ЕУ, али је истакао да наша земља има добру позицију, неколико тежих проблема, попут КиМ, али да је важно да се "ништа унапред не одређује".

"Србија има веома добру позицију. Има и неколико тежих проблема које треба решити, укључујући Косово, али је важно да се ништа не одређује унапред, већ да се о томе разговара", рекао је он на заједничкој конференцији за новинаре с председником Србије Александром Вучићем.

Он је констатовао да је Црна Гора највише напредовала на путу ка ЕУ, јер је, подсећа, прва и кренула, али да се нада да ће Србија то надокнадити.

"Ми желимо у сваком случају да током нашег председавања ЕУ дамо допринос. Видимо Србију као нашег пријатеља, и даље ћемо вас подржавати. Тако је било када је реч о визној либерализацији, тако је и што се тиче процеса преговора и томе да младе генерације добију оптимизам када је реч о будућности", рекао је Алтмајер.

Вучић се надовезао на одговор немачког министра, коментаром да он обично даје конкретне одговоре и додао:

"Алтмајер показује како паметни политичари одговарају".

Фото: TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb

Одлука о Тирани и Скопљу није глас против Западног Балкана или Србије

Одлука Европске уније да не отпочне преговоре о чланству са Северном Македонијом и Албанијом није била глас против Западног Балкана, нити израз неповерења према региону или Србији, изјавио је вечерас у Београду немачки министар привреде и енергетике Петер Алтмајер.

"Да се одлука Европског савета доносила већином гласова, онда би то отишло у правцу проширења и отварања преговора са Северном Македонијом и Албанијом. Али, одлука мора да буде једногласна и зато, нажалост, није дошло до тога", рекао је Алтмајер.

"Сигуран сам да то није било глас против Западаног Балкана или израз неповерења према Западном Балкану или Србији", рекао је Алтмајер, упитан да ли је таква одлука ЕУ лоша политичка порука региону.

Он је изразио уверење да ће следећих месеци бити могуће преокренути одлуку, те да ће доћи до позитивне одлуке.

Алтмајер је навео да је пре пет или шест година било контроверзних дебата око тога колико Западни Балкан треба да буде интегрисан у ЕУ, али, каже, постоји позитиван однос према тим питањима.

Бундестаг је, подсетио је, недавно гласао за отварање преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

"Већ сам говорио да Србија у Немачкој ужива велико поштовање. Видите да ме прати једна репрезентативна делегација немачких привредника и сигуран сам да ће неки од њих размишљати о конкретним инвестицијама", рекао је Алтмајер.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести