Амбасада САД у Приштини неће више надгледати избор тужилаца

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Амбасада САД у Приштини саопштила је да ће, ''због нетранспаретног и функционално поремећеног'' процеса избора нових чланова Тужилачког савета Косова и главних тужилаца, ''престати да надгледа тај процес''.
pristina, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Амбасада САД је, како преноси приштинска Газета експрес, оштро реаговала на процес избора нових чланова Тужилачког савета Косова и главних тужилаца, саопштивши да је процес избора функционално поремећен, јер му недостају транспарентност и у сукобу је интереса.

Због тога, из америчке амбасаде најављују ''да неће наставити да надгледају такав процес''.

Будући да се даље учешће амбасаде може погрешно протумачити као одобрење овог функционално поремећеног система, нећемо учествовати. Тужиоци треба да буду изабрани на основу квалификација, а не на основу припадности и повезаности с политиком, наводи се у сапштењу.

Истиче се да су промене правног оквира на којима се заснива Тужилачки савет неопходне како би се успоставила транспарентност и правда у систему, преноси Косово онлајн.


Хоти забринут

Премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти изразио је забринутост након што је из амбасаде САД саопштено да ће се повући из процеса избора чланова тужилачког савета Косова и главних тужилаца.

Дубоко сам забринут због одлуке америчке амбасаде да се повуче из праћења процеса избора главних тужилаца и чланова косовског тужилачког савета. Њихову забринутост треба схватити озбиљно, објавио је Хоти на Фејсбуку.

Истакао је да само транспарентан процес, без икаквог сукоба интереса или политичког утицаја, обезбеђује избор на основу заслуга.

Хоти је нагласио да влада преко министарства правде „ради на реформи правосуђа, укључујући проверу кандидата“.

Овај процес ће обезбедити транспарентан правосудни систем, са унутрашњом одговорношћу и контролом, тврди Хоти.


Позивамо све стране да подрже напоре Министарства правде да одмах заврши Функционални преглед, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести