Амбасадор Катара: Србија и Катар две братске државе

БЕОГРАД: Дан државности Катара обележен је вечерас у Београду, а амбасадор Мубарак бин Фахад Ал Тани рекао је да су Србија и Катар две братске државе које везују пријатељски односи и да Катар посебну пажњу посвећује јачању билатералне сарадње са Србијом.
katar dan drzavnosti
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Амбасадор је истакао да Катар поздравља напоре Владе Србија у постизању напретка, економског развоја и обезбеђивања стабилног живота свог народа, као и у јачању кредибилитета Србије у међународној заједници примењујући, како каже, политику умерености у суочавању са свим регионалним и међународним изазовима.

Катар посебну пажњу посвећује јачању билатералне сарадње са Србијом кроз парафирање постигнутих споразума и интезивирање размене посета високих званичника двеју земаља, навео је Ал Тани и нагласио да су Србија и Катар две братске државе које везују пријатељски односи.

Србији, као и свим братским и пријатељским народима, желим напредак и просперитет, поручио је амбасадор.

Према његовим речима, Катар је у протеклих годину дана политиком уздржаности и умерености ојачао своју економију и учврстио односе са савезницима.

Амбасадор је навео да је прошло више од годину дана од када су поједине суседне земље, како каже, неправедно увеле блокаду Катару с циљем урушавања економије и позиције те државе у свету и подривања њеног суверенитета.

Упркос томе, Катар је успео да превазиђе последице блокаде, да ојача своју економију и повећа своју независност захваљујући јединству народа и мудрости руководства, које је применило политику уздржаности и умерености, позивајући земље које су увеле блокаду на дијалог без предуслова, рекао је Ал Тани.

Амбасадор је истакао да је Катар учврстио односе са својим савезницима и развио везе са већином земаља света.

Свечаности поводом Националног дана Катара у хотелу Хајат присуствовали су, пред осталих, потпредседник Владе Расим Љајић, генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, заштитник грађана Зоран Пашалић, председник Странке правде и помирења Муамер Зукорлић, представници дипломатског кора, политичког и јавног живота.

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Дан државности Катара обележава се 18. децембра, пошто је тог дана 1878. године шеик Јашим бин Мохамед Ал Тани повео државу ка јединству.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести