Амбасадор Скот о српским научницима у мисији Апола 11

БЕОГРАД: Амбасадор САД у Србији Кајл Скот написао је у ауторском тексту за "Блиц" поводом 50. годишњице првог хода човека по Месецу, да је тај "велики корак за човечанство" био врхунац осмогодишњих интензивних напора које је покренуо тадашњи амерички председник Џон Ф. Кенеди, а да су у мисији "Апола 11" учествовали и српски научници.
kajl skot, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

"А овде у Србији имате разлога да будете поносни на људе као што су Милојко - Мајк Вучелић, Славољуб - Сем Вујић, Данило Бојић, Милош Шурбатовић, Павле - Пол Дујић, Петар Галовић и Дејвид Вујић који су били саставни део овог похода. И зато, када ове ноћи уперимо поглед ка небу, било би лепо да се сетимо њиховог невероватног подвига од пре 50 година и будемо поносни на допринос Срба, баш као што су они били поносни на своје српско порекло", написао је Скот.

Он је такође навео да је уверен, као што су САД осам година након што је Кенеди први пут објавио овај изазов од којег застаје дах успеле да одведу човека на Месец, да "Србија на исти начин може достићи чак и своје најамбициозније циљеве у року од једне деценије, ако се све њене снаге на томе ангажују".

"А и будуће генерације би могле да се осврну на ово време и кажу "Сећате ли се кад је..." Ви сте свет", закључио је Скот.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести