Амфилохије: Народ је васкрснуо, идемо до победе

БЕОГРАД: Народ Црне Горе је васкрснуо, каже митрополит црногорско-приморски Амфилохије и поручује да је став Епископског савета, свештенства, верника и грађана који учествују у литијама у тој земљи да се иде до коначне, "Христове победе".
litije
Фото: Tanjug (printscreen/Facebook/Marko Milačić - Prava Crna Gora, arhiva)

Амфилохије у интервјуу за Новости, међутим, упозорава да "режим показује толику тврдоглавост и агресивност" да има утисак да не би презао ни од примене насиља и оцењује да је "све што режим ради засновано на лажима".

Нема повлачења, нити заустављања. Наш народ - од детета до старца - вратио се себи, а та енергија је незаустављива, рекао је Амфилохије поводом протеста против Закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

Подсећајући да је Црна Гора у својој историји неколико пута искусила братоубилаштво, наводи да је забринут што корене тога препознаје у поступцима актуелне црногорске власти.

Литије су мирне, а народ у њима испољава изузетну љубав, толеранцију и помирење. Опасност од сукоба видим у најављеном повлачењу полиције, могућим провокацијама, инцидентима... Режим показује толику тврдоглавност и агресивност, да имам утисак да не би презао ни од примене насиља. Учинићемо све да се то избегне, напомиње он.

Додаје и да је "све што режим ради засновано на лажима".

Поништили су одлуке Подгоричке скупштине, иако је огромна већина ондашњих Црногораца била за присаједињење Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. Они то данас тумаче као нестанак Црне Горе, иако заборављају да је тада и Србија нестала, односно изгубила своје име, а не само Црна Гора, указује Амфилохије.

Истиче и да је идеја о уједињењу свеукупног Српства и обнови Пећке патријаршије идеја краља Николе, док је Подгоричка скупштина била својеврсни израз ових стремљења.


Литија у Подгорици 29. фебруара и долазак Иринеја

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије најавио је Светосимеоновску литију у Подгорици 29. фебруара и долазак српског патријарха Иринеја и митрополита Кијевског Онуфрија са архијерејима.

У интервјуу за телевизију "Храм", он је, између осталог, казао да је Црква "и даље на распећу али да је и сведок и носилац силе Христовог Васкрсења, а које је наша једина нада".

Амфилохије је најавио прославу празника Светог Симеона Мироточивог 29. фебруара и Светосимеоновску литију која ће проћи улицама Подгорице од Саборног храма Христовог васкрсења до манастира Светог Симеона на Немањиној обали.

Додао је да ће на литији учествовати и српски патријарх Иринеј и митрополит Кијевски и све Украјине Онуфрије са четворицом својих епископа, што ће, по његовим речима, бити и наставак литија за одбрану светиња у Црној Гори.


Без обзира на то, они данас измишљају историју и мењају вољу краља Николе. Историја ми даје за право и да Мила Ђукановића називам издајником Црне Горе, јер је Метохију, са којом постоји органска веза, предао разбојнику са Косова Хашиму Тачију, који је срамота изузетно патријархалног и честитог албанског народа, поручује Амфилохије.

Упитан да ли ће најављени дијалог између СПЦ и државе помоћи у смиривању ситуације и отклањању мањкавости закона, Амфилохије каже да је добио писмо премијера Душка Марковића којим позива на дијалог, али о спровођењу Закона, што је, напомиње, за цркву неприхватљиво.

Садашња власт јесте за дијалог, али тако да ми будемо изршиоци њихове замисли о обнови идентитета Црне Горе. Заправо, Митрополију виде као некакву њихову секту, која би се уклопила у новоцрногорски идентитет, каже Амфилохије.

На питање да ли власт има добру вољу да реши кризу и пронађе решење, он оцењује да се не би рекло, судећи по њиховим јавним реакцијама.

Имам утисак да је премијер Марковић нешто отворенији и да више нагиње договору, док председник (Мило) Ђукановић отворено демонстрира недостатак било какве воље да се постигне компромис. Ишао је дотле да наше литије карактерише ''лудачким покретом''. Њега прате и сарадници који Подгорицу пореде с Техераном, а нас оптужују да Црну Гору претварамо у православну џамахирију. Ето каквој доброј вољи можемо да се надамо, закључује он.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести