Амфилохије поручио: Не делите црногорско друштво 

ПОДГОРИЦА: Законодавни одбор црногорског парламента разматраће данас Предлог Резолуције поводом 100 годишњице Подгоричке скупштине, којом би њене одлуке биле проглашене ништавним, што је митрополит црногорско-приморски Амфилохије оценио као коришћење осетљиве теме у дневно политичке сврхе. 
amfilohije, tanjug
Фото: Tanjug

Митрополит је позвао посланике црногорског парламента да не гласају за тај предлог јер се, како каже, тиме уносе нове поделе у црногорско друштво.

Предлогом резолуције, о којој ће парламент расправљати у четвртак, посланици владајуће већине тражили су да се одлуке Подгоричке скупштине из 1918. године прогласе политички штетним и супротним интересима државе Црне Горе.

У образложењу предлога је наведено да је конституисање Подгоричке скупштине био инструмент којим је извршен "државни преврат у Црној Гори".

Предлог су потписала 42 посланика владајуће коалиције.

Наводи се да је нелегалност Подгоричке скупштине, односно њена уставна непрепознатљивост и незаконито конституисање, формално правни основ за ништавост свих њених одлука.

Митрополит Амфилохије, пак, сматра да се “том резолуцијом не може постићи, задати циљ.

“Оваква резолуција не да не може постићи свој задати циљ, већ ће само продубити постојеће поделе и појачати већ ионако велики потенцијал нестабилности у црногорском друштву. Такође, не знамо како она може помоћи побољшању односа са Србијом будући да се питање Велике народне скупштине српског народа у Црној Гори готово и не дотиче србијанско-црногорских односа, већ је узрок тензија унутар Црне Горе међу овдашњим становништвом”, оценио је Амфилохије у писму посланицима у које је Побједа имала увид.

Амфилохије додаје и да чињеница да ће један део посланика у Скупштини изгласати резолуцију, којом ће донети вредносни суд о догађајима од пре сто година, не може допринети било каквом помирењу или консензусу.

“Иако нам је свима у Црној Гори јасно да о њима немамо сви једнако мишљење. Да не говоримо о томе да се у неким од партија које су чиниле, а и данас чине владајућу скупштинску већину на челу са председником државе, до пре неку годину мислило доста другачије о овом питању. Апелујемо на све да не користимо овако осетљиве теме за дневно-политичко обрачунавање са нашом браћом, рођацима, кумовима, суседима”, наведено је у писму посланицима.

Амфилохије је поручио и да се Српска црква не слаже са наводима предложене резолуције, а посебно са делом који се тиче последица одлука Подгоричке скупштине по устројство православне цркве у Црној Гори.

“По ко зна који пут, па ево и у овој резолуцији, узима се здраво за готово то да је уједињење извршено указом краља Александра”, објашњава Амфилохије.

Он се у писму запитао и откуд право једној секуларној Скупштини да поништи одлуке цркве од пре сто година.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести