Аналитичари: Ротација, Вулин и СПС

Социолог Владимир Вулетић сматра да ће нова влада Ане Брнабић бити влада континуитета, али и наводи да очекује једну нову енергију, као и то да мандатарка оправда поверење.
VladaRepublikeSrbijee-002-BLucic
Фото: Дневник (Б. Лучић)

„Оно што очекујем, то је једна нова енергија, јер увек када се мало персонално промешају карте онда добијете ту нову динамику. Верујем да ће управо из тог разлога што је мандатарка нова, што је било тих различитих полемика, она дати све од себе да оправда поверење које је добила и на крају крајева да се докаже”, рекао је Вулетић за Танјуг. И то ће, додаје, бити кључно за ефикасан рад владе.Не види, каже, да ће бити било каквих промена у политици владе.

Када је реч о циљевима, пре свега о политичким циљевима, када је реч о ономе што је радила и претходна влада, овде ће бити речи само о томе да се ти циљеви достигну. Не видим да ће бити било којих промена политике”, навео је Вулетић. За оснивање два нова министарства - за заштиту животне средине и за европске интеграције, каже да оба та ресора виду у светлу приближавања Србије Европској унији.

Ново министарство за европске интеграције, наводи Вулетић, треба да покаже да је управо приступање ЕУ оно што је један од приоритета, те да је нови ресор на неки начин „ветар у леђа” европским интегарцијама Србије како би се поглавља која стоје пред нама што је могуће брже отварала.    

Поводом предлога да нови министар буде Александар Вулин и различитих коменатара у јавности, Вулетић каже да се Вулин до сада показао као изузетно лојалан савезник СНС, те да претпоставља да је то својеврсна награда за ту његову лојалност.

„Немам коментар колико је он у тој области стручан, али оно што је извесно је да ће спроводити ону политику коју је влада зацртала”, наводи Вулетић.

Предлог да СПС добије још два министарства у новој влади - за државну управу и локалну самоуправу и заштиту животне средине, Вулетић такође види као својевсрну награду за веома контруктиван, лојалан, одан однос СПС према СНС.

Највећи искорак будуће владе је што је проширена за два нова министарства, посебно што ће имати министра без портфеља задуженог за иновације, а од „нове политике” се очекују нова агилност и дисциплиноване јавне финансије, каже за Танјуг професор Економског факултета у Београду, Драган Ђуричин.

Ђуричин сматра да посебну пажњу заслужује одлука да се једном министру повере иновације и технологије, у светлу чињенице да се свет налази у Четвртој индустријској револуцији, те да је опредељење владе да се посвети иновацијама прилика да се таленти задрже у земљи.

„Можда је највећи искорак у структури владе увођење Министарства за иновације. Иновације су суштина конкурентности с једне стране, а с друге, иновација су једина прилика да таленат задржите под кровом државе, имајући у виду да у претходном периоду талентовани људи нису проналазили простор за исказивање”, објашњава он и наводи да се задржавање талената у земљи може урадити само реформом образовања и улагањем државе у истраживачко развојне активности.

„Очекујем од владе да настави са политиком чврстог буџетског ограничења на макро нивоу, да се троши онолико колико се производи и да остане довољно за сервисирање екстерног дуга”, каже Ђуричин.

Међутим, додаје он, „нико се није обогатио штедњом”.

Да бисте ухватили корак са Европом, да бисте дошли у такозвани ефекат конвергенције, ви морате значајно да повећате аутпут, односно, ниво привредне активности. Зато је задатак владе у иницирању инвестиција”,  а то су пре свега инвестиције у инфраструктуру и инвестиција у гране размењивих производа које побољшавају ниво извоза и смањују ниво увоза. Нова влада има четири кључне новине, веће учешће СПС-а, ротацију између министра Вулина и министра Ђорђевића, повратак Ненада Поповића и кадровске промене које су довеле до оснивања министарства за европске интеграције, оценио је јуче извршни директор ЦЕСИД-а, Бојан Клачар.

Он је за  Тањуг  рекао да ће ова влада сасвим сигурно бити влада континуитета, јер нема великих кадровских промена које би могле да поремете курс. „Два нова министарства ће само утврдити стратешки пут владе Србије која иде у смеру европских интеграција, а што се тиче животне средине ту се налази огроман број прописа које треба усвојити тако да то јесте важан ресор”, казао је Клачар.

Он је додао да ће влада вероватно наставити сличном динамиком, јер се ради о људима који се између себе добро познају. „Оно што је за очекивати јесте да Ана Брнабић понуди неке делове у експозеу који ће бити другачији, а сходно интересовањима које има. Дакле, оснажене европске интеграције, економија, ИТ технологија и остале области којима се бавила као министарка”, рекао је Клачар.

Истиче да је занимљив и већи утицај СПС-а у новој влади, што је, како каже, вероватно нека врста политичког договора.

„Тај утицај се мери на два начина, кроз учешће Бранка Ружића и кроз учешће Горана Тривана. Вероватно је то жеља СНС-а да на неки начин захвали на лојалном и кооперативном односу СПС-а и њиховом преданом учешћу у председничкој кампањи”, сматра Клачар.

Он је коментаришући ротацију Вулин-Ђорђевић рекао да се ту „ради о некој врсти страначке рокаде, будући да ниједан ни други немају превелика искуства и знања из области којима ће се бавити”.   

Е. Д.

Клачар: Кључна особа

„Министарство одбране је специфично, јер је ситуација у региону осетљива. Видећемо да ли је ово паметно решење имајући у виду да је Вулин препознатљив по одређеној врсти тензичне реторике која је врло често била усмерена и ка државама у региону. Било би добро када би се та врста јавне комуникације вратила у дипломатске оквире како се иначе ровита ситуација не би додатно компликовала”, рекао је Клачар.Он је додао да сматра да је Вулин једна од кључних особа од поверења председника Вучића као и да верује да је то један од разлога зашто се он нашао на овој позицији.

„Други разлози се вероватно односе на ствари које не можемо да видимо, а то су неке врсте страначких калкулација и коалициони односи и наравно процена мандатарке у договору са Вучићем да он може да пружи одређене доприносе у том министарству”, сматра Клач

АП: Брнабић „потопила” наде Запада

Америчка агенција АП оценила је данас да је избором Александра Вулина за место министра одбране мандатарка за састав нове владе Србије Ана Брнабић „потопила” наде Запада да ће њена номинација значити удаљавање од утицаја Москве.

АП у извештају из Београда наводи да се на листи за састав нове владе налази неколико отворено проруских и антизападно оријентисаних званичника, а Вулина описује као „званичника чврстог проруског опредељења”.

„Када је председник Србије Александар Вучић номиновао Ану Брнабић, која се школовала у САД и Британији, да га наследи на месту премијера, то је виђено као његов покушај да умири забринутост Запада да се Србија сувише приближава Русији”, пише америчка агенција.

АП додаје да се очекује да ће Брнабић ове недеље преузети дужност премијера и тако постати прва жена на челу владе Србије, која се отворено декларисала као геј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести