Анђелковић: Београд разобличио "комбинацију" Запада

БЕОГРАД: Запад и тамошњи центри моћи покушавају да изазову пометњу и страх у Србији, како би у првом плану било питање безбедности Срба на КиМ, а не стратешко решење косовског питања, којим би национални интереси Србије бар делом били заштићени, изјавио је политички аналитичар Драгослав Анђелковић.
dragomir andjelkovic, medija centar
Фото: Драгомир Анђелковић, фото: Медија центар

"Београд је, међутим, разобличио целу ту комбинацију", казао је Анђелковић за Танјуг.

Србија, према његовим речима, још увек држи одређене полуге моћи и има механизме одбране својих националних инетереса на КиМ, иако, истиче, страни фактори, који стоје иза албанског сепаратизма, стално говоре да је позиција Србије на КиМ урушена.

Он је навео да Запад и центри моћи покушавају да изазову пометњу, хаос, парализу и страх у Србији како би у првом плану било питање безбедности Срба на КиМ, а не стратешко решење косовског питања којим би национални интереси Србије макар делимично били заштићени. 

"То је једна врста игре из домена специјалног рата у којој се врши замена теза и акценат ставља на оно што је њима у интересу. Стара игра, али се Београд рационално поставио и разобличио целу комбинацију и својим одмереним, али енергичним ставом онемогућио да то да ефекте", рекао је Анђелковић за Танјуг.

Он је указао да Запад већ сто година разрађује механизме закулисног политичког деловања у циљу слабљења својих опонената, а то се, каже, ради стварањем тзв. идеолошког апарата утицаја разних центара локалних моћи, од невладиног сектора до политике, одакле се пласирају поруке у интересу запада. 

"То су тзв. лидери јавног мњења чији је циљ да заведу грађане како би се створио амбијент који омогућава тим западним центрима моћи да реализују оно што желе слабљењем земље изнутра, а не само спољним притисцима", назначио је Анђеловић.

Он је примитио да је Београд тога свестан и да се томе супротставља, као и да један део грађана бива заведен том врстом перфидне пропаганде.

"Како год било, њен домет ипак није био превелик и Србија је умела и томе да се супротстави", нагласио је Анђелковић.

На питање зашто се таква амтосфера креира у тренутку када Србија улаже максималне напоре ка постизању решења о КиМ, Анђелковић је казао да се иде ка решењу, али на начин који, каже, није адекватан за Приштину и њихове менторе. 

"Приштина је мислила да ће добити све, а Београд је успео својом рационалном спољном политиком да значајан део западне јавности убеди да то није начин и да Београд мора несто да добије", сматра Анђелковић.

С друге стране, уз Србију су чврсто Русија, Кина и низ других држава, а Београд успева да у тешким околностима нађе маневарски простор да побољша своју позицију и да се приближи могућности да на крају тог процеса нешто добије и Србија.

"Албанци и њихови ментори не желе компромис, већ желе све. Зато у овим околностима када полако губе нерве, покушајаву да исфорсирају некакав догађај који би у све унео пометњу и омогућио да окрену ствар у корист себи".

Упитан о ставу САД, које су према појединим проценама сада спремније да разговарају о решењу за КиМ, и да ли те назнаке имају везе са Републиком Српском и Додиковом изјавом да ће ићи на референдум уколико се решење за КиМ буде могло да примени и на РС, Анђелковић је оценио да је Америка дубински подељена, али да Бела кућа и људи око Трампа имају много више разумевања за српску позицију.

"Кад се ради о дубинском делу државе и старој администрацији прожетој сорошевским духом и старим клинтонистичким приступом балканским питањима, ту имамо кључне опоненте ономе што желимо. Србија има бољу позицију са Америком која више није хомогено против нас, већ је подељена, али ипак не треба ствари олако позитивно процењивати јер и даље ту имамо још много противника" навео је. 

"Успели смо и у Европи да разбијемо јединство које је постојало против нас и имамо одређене савезнике у Америци и то нама повећава маневарски простор како за решавање питања КиМ тако и Републике Српске" сматра. 

Додик је, каже, врло рационално повезао питање КиМ. 

"Ако југ покрајине са већинским албанским становништвом сутра добије независност, логично је и да РС има право да тражи независност. Са паметним приступом у Вашингтону и са лобирањем и повезаивањем са људима око Трампа, а Додик је далеко отишао у повезивању са Беноном и његовим сарадницима који су врло утицајни у Белој кући, мислим да ће РС моћи нешто да уради, наравно у сарадњи са Београдом који је увек био на принципима одбране Дејтонског споразума, али исто тако и подршке РС".

Анђелковић оцењује да РС неће рушити Дејтон него ће, каже, на легитиман начин пред међународним субјектима поставити питање своје будућности уколико се буде мењао статус КиМ.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести