Антонијевић: О медијима, па о бирачком списку

БЕОГРАД: Директор Фондације за отворено друштво Србије Милан Антонијевић изјавио је да је план да округли сто на којем учествују представници власти и опозиције на Факултету политичких наука у понедељак буде посвећен медијима, а да ће наредна два бити посвећена бирачком списку и праву бирача да на изборима учествују без притиска.
milan antonijevic mc.rs
Фото: mc.rs

Он је у интервјуу за Радио-слободна Европа који је објављен данас оценио да је порука председника Србије Александра Вучића "ево вам спискови, пишите, дописујте имена, шта год хоћете и колико хоћете" неодговорна и да ниподаштава рад Министарства за државну управу и локалну самоуправу које жели да се на квалитетан начин бави бирачким списковима.

"Треба средити све оно што изазива сумњу грађана у легитимност избора. Грађани не треба себи да постављају питање да ли је, када изађу на изборе и дају свој глас некоме, тај глас подједнако снажан као глас некога ко не живи и није гласао у Србији, а ипак се такав листић нашао у тој кутији", оценио је Антонијевић.

Упитан о могућности да Савез за Србију не учествује на округлом столу, Антонијевић је рекао да се отвара изузетно значајна тема и да је довољна мотивација свим политичким странкама да се појаве ако желе равноправан политички живот и борбу током избоне кампање и ако желе да се медији уреде на другачији начин.

На питање да ли се после два округла стола у Србији мења атмосфера на политичкој сцени или је инцидент током протеста испред Председништва све вратио на почетак, Антонијевић је рекао да се боји да само наиван човек у Србији може да буде у потпуности оптимиста.

"Видимо неке промене, видимо жељу да се седне за сто и да се разговара. Ефекти ових дијалога видеће се у променама током предизборног периода. У наредних шест или више месеци заиста се мора доказати да је промена могућа. У супротном, мислим да смо сви уложили јако много времена у нешто што неће имати ефекте", истакао је Антонијевић.

Он је додао да сврха дијалога није да се избегне бојкот избора, нити да се таква идеја подржи, већ да се отворе питања због којих било који политички субјект у Србији размишља о бојкоту.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести