АНУК и Пацоли критиковали доделу Нобелове награде Хандкеу

ПРИШТИНА: Косовска Академија наука и уметности (АНУК) реаговала је на доделу Нобелове награде аустријском писцу Петеру Хандкеу, наглашавајући да је он био пасионарани подржавалац Слободана Милошевића и убијања народа.
handke, tanjug
Фото: Tanjug/ AP, arhiva

"Дубоко огорчени примили смо ружну вест да је добитник Нобелове награде за књижевност за 2019. годину писац Петер Хандке, истакнути експонент фашистичких идеја тлачења и заробљавања народа и пасионантни подржавалац Милошевића и његовних геноцидних ратова на Балкану, укључујући и Косово", наведено је у саопштењу АНУК-а, пренео је РТК.

Као Академија младе државе која је настала на западним вредностима слободе народа и институција, а која је сама била изложена "сегрегацији и апартхејду омраженог режима и његовог разарајућег рата, нисмо веровали да ћемо се овако брзо суочити са губљењем памћења и моралним праштањем оних који су здушно подржавали убицу народа, као што је учинио ваш лауреат Петер Хантке", поручили су из косовске академије наука и уметсноти.

"Петер Хандке није био на правој страни историје народа Балкана, нити Косова, већ је нашао уточиште у тамној страних трагичних догадаја Балкана", навели су у саопштењу, а своје неслагање с одлуком Нобеловог комиета изразио је и одлазећи министар спољних послова Косова Беџет Пацоли који је то оценио као "срамно дело".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести