Асфалтира се последњих 12 километара суботичке обилазнице

До краја године ће бити завршена обилазница ауто-пута од Суботице до Келебије, односно „ипсилон крак”, који ће изместити теретњаке из центра Суботице.
ipsilon krak
Фото: Ilustracija

Од друге половине децембра, наиме, камиони не би требало да пролазе центром града јер ће гранични прелаз Келебија, Индустријска зона и ауто-пут бити директно повезани.

Завршетак изградње обилазнице много ће значити грађанима Суботице, чији центар је сада пун камиона који оштећују саобраћајну инфраструктуру, праве гужве у саобраћају и загађују ваздух. Обилазница ће много значити и мештанима Келебије, којима сада теретњаци уништавају путеве, и често стоје на путу сатима с обзиром на то да је гранични прелаз Келебија веома прометан. Застој камиона према граничном прелазу додатно загорчава живот мештана јер им отежава кретање сопственим возилима.   

Државни секретар Министарства грађевине Имре Керн је раније рекао у емисији суботичке Телевизије „Панон” да је у току асфалтирање последње деонице обилазнице, у дужини од 12 километара.

Фото: Youtube Printscreen

Та деоница између ауто-пута и сомборског пута ће оживети Велику индустријску зону. Керн је рекао да је за завршетак радова на изградњи обилазнице ове године из буyета Републике издвојена чак 1,4 милијарда динара. Од тога с милијарду се финансирају радови који су у току, док ће од преосталих пара бити изграђен кружни ток код граничног прелаза Келебија.

Обилазница, дугачка 22,6 километра, гради се готово 30 година. Радови су се у прошлости свечано отварали уочи сваких избора, а затим би стали. Последњи пут су отворени маја 2010. године, али су опет стали, да би дугогодишњи застој у изградњни обилазнице коначно био прекинут 2016. И тако прва деоница обилазнице, од петље „Суботица–Југ” до кружне раскрснице с Биковачким путем, пуштена је у саобраћај већ наредне 2017. године у марту. Отварањем те деонице, Суботица је добила трећи излаз на ауто-пут Хоргош – Нови Сад, који је веома значајан за јужни део града и Јужну индустријску зону. Карн је изразио задовољство одвијањем радова на изградњи обилазнице. Од 2016. године до сада урађено је 11 километара те важне саобраћајнице.

– У последње три године на реализацији изградње обилазнице ради добра екипа и у Министарству су људи којима је заиста стало да се коначно заврши дугоочекивана обилазница – истакао је Керн.

Од краја године камиони ће бити прошлост за центар града

На питање да ли ће та 1,4 милијарда динара бити довољна да обилазница буде завршена до краја године, Керн је напоменуо да су имали неких проблема с насипима које је градио претходни извођач, што је мало увећало трошкове.

– Претходни извођач није урадио насипе најквалитетније па су морали да их поруше и да изграде нове. То је мало повећало издатке, али неће негативно утицати на то да радови буду завршени на време јер у другим позицијама буyета има довољно новца да се ти додатни трошкови надокнаде – рекао је државни секретар.

Обилазница, дугачка 22,6 километра, гради се готово 30 година.

На питање да ли има процена о томе колико људи ће користити обилазницу, он је рекао да ће теретњаци бити потпуно измештени из Суботице, мада то у почетку неће бити једноставно – возачи најпре ће морати да се навикну на то да, кад возе од граничног прелаза Келебија, не иду кроз Суботицу, него на обилазницу па на ауто-пут.

– За приватна возила ће обилазница такође бити од велике користи јер ће с ауто-пута моћи у року од само 15 минута да стигну до граничног прелаза – сада кроз Суботицу то изискује пола сата, под условом да у граду нема застоја у саобраћају – казао је Керн.     

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести