Бабиш: Подршка чланству Србије у ЕУ и у Шенген

БЕОГРАД: Чешка подржава чланство Србије у Европску унију, као и њено учлањење у Шенгенски простор, изјавио је данас чешки премијер Андреј Бабиш.
babis
Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Бабиш је на заједничкој прес конференцији са премијерком Аном Брнабић рекао да је приступање Србије ЕУ изузетно сложена тема која траје дуго, те додао да он лично не разуме, што је, каже, говорио и у Савету ЕУ - зашто ЕУ нема јасан план што се тиче Шенгенског простора.

"То је везано за нелегалне миграције. Овде су четири земље које би требало да буду саставни део Шенгенског простора. Нелегалне миграције су проблем", рекао је Бабиш.

Он је додао да је од 2015. године Србији пружена финансијска подршка од 57 милиона за борбу против нелегалне миграције, а колеге из чешке полиције су помагале српској полицији у тој борби.

"Шенгенска проблематика је можда и јача тема од чланстава у ЕУ у овом моменту. Надам се да ћемо у блиској будућности водити разговоре о томе. Не само да подржавами чланство Србије у ЕУ, него и учлањење у Шенгенски простор. То би могло да буде једноставно, а пуно се са тим се одуговлачи и требало да да будемо ефикаснији", рекао је Бабиш.

Чешки премијер је додао и да су односи две земље добри, а да томе доприносе и српска мањина у Чешкој, те чешка мањина у Србији.

"То је културни мост између наших земаља, а пандемија нас упућује да што боје сарађујемо", рекао је Бабиш.

За Чешку значајна искуства Србије у борби против Ковид

Премијер Чешке Републике Андреј Бабиш оценио је данас да су односи између Србије и Чешке дугорочни и пријатељски и истакао да је на данашњем састанку са премијерком Аном Брнабић разговарао о систему вакцинисања у Србији, искуствима српских пријатеља у борби против Ковид 19 што је, како је навео, од изузетног значаја за експертски тим који је у Београд дошао са њим.

Бабиш је на заједничкој конференцији за медије са премијерком Брнабић казао да је од изузетне важности што су успели да добију информације и стекну неку представу о томе како изгледа систем вакцинације у Србији.

„Најбитнија тема нашег састанка била је вакцинација. Србија је вакцинисала више од пола милиона људи, друга је у Европи по томе и седма у свету. Дневно се овде 30 до 40.000 људи вакцинише и очекује се да ће се тај број повећати јер долази ревакцинација“, испричао је Бабиш.

Додао је да је Србија наручила четири милиона Синофарм вакцине, која је популарна у Србији јер се испоручује заједно са иглом што је практично, као и два милиона вакцина из Русије.

„За нас је интересантно то да грађани имају могућност да бирају између те две и Фајзерове вакцине“, казао је Бабиш.

Према његовим речима, на састанку је разговарано и о економским односима.

У том смислу, истиче да међусобна трговинска размена у задњих 10 година расте, као и да је 2019. године износи 1,2 милијарди евра.

Како је навео, 2018. године су се договарали да дође са привредницима у Београд.

„Тада смо се договарали да ћу доћи са делегацијом привредника и инвеститора и нисмо ни слутили шта нас чека“, навео је чешки премијер.

Истакао је и да је Србија дугорочно важан партнер Чешке и да подржавају Србију на њеном путу ка чланству у ЕУ.

Спор компанија у Србији није питање за мене

Чешки премијер Андреј Бабиш изјавио је данас да је упознат са спором Јунајтед медије и Телекома, због сарадње Телекома и Теленора, чији је власник цешки држављанин Петер Келнер, али да је ту реч о спору између компанија и да он не би требало у то да се меша.

Он је додао да је то питање које би требало да реши Комисија за заштиту конкуренције у Србији.

Бабиш је на заједничкој прес конференцији са премијерком Аном Брнабић, на питање чешке новинарке да ли је заинтересован за тему која је присутна у Србији, да "неки опозициони медији кажу да активности Петра Келнера, односно његове групе ППФ, могу да доприносу гашењу тих медија" и да ли је то тема коју би требало да решава, одговорио:

"Наш амбасадор ме је информисао о тој теми. Ако сам добро схватио, ради се о спору између приватних компанија, које би, колико знам, требало да реши Комисија за заштиту конкуренције. То није тема којом би требало да се бавим ја".

Он је додао да нема шта да дода на ту тему, јер је то питање српске стране.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести