Бајатовић: Три брата из истог евроатлантског јата

БЕОГРАД: Народни посланик Душан Бајатовић критиковао је данас опозиционе лидере Чедомира Јовановића и Зорана Лутовца, као и Родољуба Шабића, коге је назвао "предобрим и препоштеним читаоцем Устава и закона", због њихових реакција на најновије изјаве министра Ивице Дачића.
bajatovic
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Шеф српске дипломатије, наиме, данас је гостујући на јавном сервису позвао црногорски режим да разговара са својим грађанима о спорном Закону о верским слободама, а Црногорце који живе у Србији да се изјасне о овом питању, уз опаску да је "велико питање да ли и даље треба да имају српско држављанство".

"Три брата из истог евроатланског јата, увек слепи за одбану националних интереса, отворила по цетири ока и коментарису само оно сто су зелели да цују и то извучено из контекста", навео је Бајатовић у изјави достављеној Танјугу.

Он каже и да је Дачићева изјава за РТС, а коју је дао у својству шефа дипломатије, тачна, те примећује да је, изгледа, грех видети да се у Црној Гори спрема отимачина имовине СПЦ, а права оних који се изјашњавају као Срби у Црној Гори не постоје, али постоји тихи прогон и поништавање идентитета.

"Чеда Јовановиц признаје Косово и гледа на Републику Српску, по сопственим рецима, као геноцидну творевину, али не види бунт православних верника у Црној Гори, ни литије ни молебане мирних протеста и вапаја за правдом и постовањем људских и законских права грађана код насег НАТО сусед", навео је Бајатовић.

Констатује и да Лутовац није дао ниједну изјаву поводом догађаја у Црној Гори.

"Њему је важна демократија и долазак на власт, па ако може поново да нас усрећи са петооктобарским правилима игре, у којима они који желе да бране национални интерес морају бити суочени са шестим октобром, у име новог светског поретка и правилног послушничког менталитета који једино води у жељену нам Европу, која неће ни њих а камоли све нас", каже Бајатовић.

Шабић, каже, није спреман да зуцне ништа о томе да су, у случају доношења општепознатог закона о верским питањима, у Црној Гори суспендовани и прекршени и црногорски Устав и закони и европске норме и правила и људска права и демократија и згазена и укаљана историја.

"Они су спремни да прицају само у Србији и о Србији, што горе то по њих боље. Колико разумем, статистика коју је изнео Ивица Дачић, али и други дрзавни функционери, није пребројавање крвних зрнаца по нацији и вери, вец позив на разум, на дијалог", навео је Бајатовић, зе истакао да Србија признаје и поштује Црну Гору, иако је Црна Гора признала Косово.

Он је указао и на то да ниједна национална мањина или етницка заједница у Србији није угрозена ни на који нацин, те додао да су завршени ратови, који нису креирани на Балкану, а да сада треба чувати мир и стабилност, окренути се развоју.

"Поставља се питање засто актуелна политицка елита у Црној Гори види Србе, Србију и СПЦ као реметилацки фактор ? Они су донели насилно такав закон, они су повукли окидач, а сада нападају Србију. Ако је то због још једне изборне победе и још једне услуге моћним круговима, онда је то слепа улица за владајуцу политичку елиту у Црној Гори, али и лош пут за васколике Црногорце", навео је Бајатовић.

Зато Дачићев позив да сви уцествујемо у покусају да уразумимо разуларену политицку елиту у Црној Гори, па и грађани Србије црногорског порекла, види као позив на дијалог у коме морамо да се суоцимо са реалностима.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести