Бајден: Свеобухватни споразум да буде фокусиран на признање

Вршилац дужности председнице привремених приштинских институција Вјоса Османи објавила је да је од председника САД Џозефа Бајдена добила честитку поводом, како се наводи,13. годишњице независности Косова
 Vjosa Osmani Foto: Tanjug/video
Фото: Вјоса Османи, Фото: Танјуг/видео

ПРИШТИНА: Вршилац дужности председнице привремених приштинских институција Вјоса Османи објавила је да је од председника САД Џозефа Бајдена добила честитку поводом, како се наводи,13. годишњице независности Косова, а у којој је он поручио да је потребно обезбедити свеобухватни споразум о нормализацији с Београдом, а који би био "фокусиран на међусобно признање".

"Везе између наших народа остају чврсте, засноване на заједничкој посвећености наставку напретка Косова и његове трајне снаге као суверене, независне, мултиетничке и демократске државе", пише у Бајденовом писму које је Османи објавила на свом Фејсбук налогу.

Он је навео и да се радује сарадњи са будућом владом како би "Косово напредовало на европском путу".

"Има још много посла који је потребно урадити, укључујући обезбеђивање свеобухватног споразума о нормализацији са Србијом, усредсређеног на међусобно признање" навео је Бајден.

У писму се помиње и борба против пандемије ковида 19 и убрзање економског раста који би обезбедио просперитетну будућност "за све грађане Косова".

Додаје се да САД остају посвећени партнер и пријатељ Косова у овим подухватима.

Председник САД истиче и да "на личном плану" Косово има посебно место у породици Бајден, с обзиром на то да је најстарији син Бо Бајден, који је преминуо због рака, један део своје каријере провео управо на Косову.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести