Билчик, Фајон: Западни Балкан поново фокус ЕУ, проширење заједенички циљ

БЕОГРАД: Самит ЕУ и Западног Балкана у Загребу наредне године биће кључни догађај који ће показати како ЕУ гледа на питање проширења, изјавио је данас стални известилац ЕП за Србију Владимир Билчик, који је нагласио потребу заједничке посвећености и ЕУ и земаља региона политици проширења.
rektorat_pok1
Фото: Танјуг (Видео)

Билчик и Тања Фајон учествовали су данас на скупу "Враћање Балкана у фокус ЕУ", где су оценили да је Западни Балкан сада поново враћа у фокус ЕУ као њен политички и стратешки циљ.

Билчик је рекао да је био разочаран изостанком одлуке о почетку преговора о придруживању са Скопљем и Тираном, али да се нада да ће таква одлука бити донета што пре.

"Ово је геополитичка комисија и да ми након много година поново говоримо о проширењу на Западни Балкан и ово треба да искористимо као јасан план који ће постати реалан политички циљ, а не бирократски процес", рекао је Билчик.

Додао је да је проширење постало питање такмичења унутар земаља региона, а мање се посматра као њихов стратешки циљ.

Билчик је навео да је потребна већа посвећеност тих земаља евроинтеграцијама, али и већа посвећеност ЕУ самом региоу Западног Балкана и унапређењу слобода, владавине права, заштите животне средине.

"То је, такође, питање будухцности ЕУ који треба и мора да укључи земље Западног Балкана. Западни Балкан треба да буде приоритет", рекао је Билчик.

И председавајућа парламентарном Одбору за стабилизацију и придруживање са Србијом у ЕП Тања Фајон истакла је неопходност да и ЕУ и Западни Балкан остану посвећене процесу придруживања.

"У последњих 10 година, ЕУ је прошла кроз различите кризе у тражењу стратешког интереса и зато проширење није било у фокусу. Сада је добар моменат да се ''зграби'' и да не губе обе стране", истакла је Фајон.

И она је оценила да је одлагање почетка преговора са ЕУ, Северној Македонији и Албанији "велика стратешка грешка" која поткопава кредибилитет Уније и изразила наду да ће та одлука бити исправљена до марта наредне године.

Фајон је додала и да сматра да Приштина треба да добије визну либерализацију, јер је испунило неопходне критеријуме.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици је подсетио да је за ЕУ проширење стратешки циљ и да је то политика Уније, те да није питање да ли се, већ како се она спроводи.

Проширење је, каже, питање за земље кандидате како се прилагодити и постати део демократског друштва ЕУ.

Фабрици је рекао да и ЕУ и Западни Балкан умају снаге да скептицима и противницима проширења укажу на значај европских интеграција и потребе наставка са реформи.

Додао је да је важна регионална сарадња јер доприноси у том процесу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести