Билчик и Фајон на наредној рунди међустраначког дијалога

БЕОГРАД: Друга рунда међустраначког дијалога уз посредовање Европског парламента биће одржана 15. новембра у Београду, а поред представника ЕП требало би да му присуствују и известилац одбора за спољне послове ЕП за Србију Владимир Билчик и шефица Делегације задужена за односе са Србијом, Тања Фајон, сазнаје Тањуг.
1
Фото: Tanjug

Прва рунда одржана је 9. и 10. октобра, када је са представницима странака у Београду разговарао изасланик ЕП Кнут Флекенштајн.

Представници опозиције нису били претерано задовољни учинком разговора, а неки су најавили да више неће ни учествовати.

Амерички функционер Метју Палмер је у сусрету са "лидерима широког спектра политичких партија у Србији", како је то дефинисано у саопштењу Амбасаде САД, на Твитеру, нагласио "важност учешћа у демократским дебатама", али није прецизирано да ли је мислио и на предстојећи међустраначки дијалог.

Дијалог ће се, иначе, према нацрту програма у који је Тањуг имао увид, одиграти, као и претходни, у “старој скупштини” у Улици Краља Милана, а претходиће му "уводна" вечера, дан раније, 14. новембра, у организацији Европског парламента.

За разлику од дводневног дијалога у октобру, предстојећи ће трајати само један дан и имаће три сесије, док ће, као и претходног пута, лидери посланичких група имати појединачно по пет минута за дискусију о свакој теми.

Дијалог почиње 15. новембра, у 9 часова, отвориће га председница Скупштине Србије Маја Гојковић, а такође би требало да се обрате ЕУ "модератори" Кнут Флекенштајн и Едуард Кукан.

Учесници ће од 9. 30 часова анализирати напредак у спровођењу најављених мера Владе Србије за побољшање изборних услова, а потом ће уследити уводна обраћања представника Радне групе за сарадњу са ОЕБС и ОДХИР у координацији и мониторингу спровођења препорука за унапређење изборног процеса.

О томе ће говорити и Милан Антонијевић, извршни директор Фондације за отворено друштво, након чега се прелази на дискусију.

Друга сесија почиње у 11. 30 часова, а односи се на нове предлоге Владе Србије за унапређење изборних услова.

Поред представника владине Радне групе, обратиће се и програмски директор ЦРТА Раша Недељков, извршни директор ЦеСИД-а Бојан Клачар и програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић.

Затим се поново даје реч лидерима посланичких група, који имају по пет минута за коментарисање. У 14. 30 часова почиње трећа сесија која се тиче финансирање кампања, а о томе ће први говорити Немања Ненадић из Транспарентности Србија, а затим шефови посланичких група.

Од 18 до 19 часова разговараће се о закључицма и наредним корацима, а за 19,30 часова засад је предвиђен коктел у скупштинском ресторану.

До краја године требало би да буду одржана укупно три медупартијска дијалога, који ће се искљуциво бавити изборним условима за парламентарне изборе 2020. године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести