Билчик о РТ Балкан: Корак у погрешном правцу

БЕОГРАД: Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик реаговао је на почетак рада руског портала РТ Балкан на српском језику, оцењујући да је то у супротности, не само са српском обавезом да се усклади са спољном политиком Европске уније већ и са основним принципима владавине права, демократије, основних људских права и слобода за све."
vladimir bilcik, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Билчик је за Н1 рекао да није реч о медију већ о "руској ратној пропаганди", а да се од Србије, која је кандидат за чланство у ЕУ, очекује да дели европске вредности и додао да се Србија обавезала да ће ускладити своју спољну политику са ЕУ.

"У тренутку када имамо руски напад на Украјину, када се суочавамо са ратом у Европи, очекујемо да све земље кандидати сарадују са нама. То редовно истичемо веома јасно, али такође и стрпљиво – да желимо да Србија ради са нама да заиста изабере Европу", рекао је Билчик.

Билчик каже да треба подрзати јаке, независне и слободне медије, а не да се подржавају пропагандни гласноговорници земље која је започела рат против Европе, против проширења Уније и против европских вредности.

"Дозволити емитеру који је под санкцијама Европске уније још од марта, да може да ради у Србији је заиста корак у погрешном правцу и у потпуној је супротности са обавезом коју смо чули од представника владе и јавних институција", каже Билчик.

Билчик је истакао да је у ЕУ Раша тудеј стављена на листу санкција управо због тога што, како каже, то није озбиљан медиј, већ ратни пропагандисти.

"Медиј који финансира руска држава и који шири пропаганду мржње није међи који желимо у Европи и које желимо да видимо у земљама кандидатима за чланство у Унији", истакао је Билчик.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести