Бјелић на обележавању Дана Републике Српске

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, присуствовао је данас у Бањалуци свечаности поводом обележавања прославе Дана Републике Српске под слоганом „За сва времена“.
Покрајинска влада
Фото: Покрајинска влада

Обележавање 9. јанура почело је  светом архијерјском литургијом у Храму Христа Спаситеља коју је служио патријарх српски Иринеј  а широм Српске положени су венаци на спомен плоче погинулих бораца у отаџбинском рату. Обележавању су присуствовали председница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и премијерка Србије Ана Брнабић.

Централна манифестација Дана Републике- Свечани дефиле  на бањалучком Тргу Крајине у присуству више хиљада грађана одржан је четврту годину за редом, а главном улицом продефиловало је 2.400 припадника полиције у ешалонима и цивилног сектора.

Честитајући Дан Републике, Додик је грађанима Српске поручио да је најтежи период, када се Република Српска борила за свој статус, иза њих , као и да данас има много разлога за понос и за  даље јачање институција и економије Српске те изразио наду да ће предстојећи период обележити мир и сарадња на свим нивоима.

Свечаној академији у дворани „Борик“ осим званичника Српске присуствовали су и министар одбране Србије Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, те представници удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић поводом 9. јануара - Дана Републике, одликовала је заслужне институције и појединце.

Пре 28 година, у Сарајеву је 9. јануара 1992. године тадашња Скупштина српског народа у БиХ донела Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине.

Основали су је посланици Скупштине српског народа у БиХ, након што су прегласани у кључним питањима у Скупштини БиХ која су се тицала опстанка Југославије.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести