Војводинa и кинеска провинција Фуђиен парафирали сарадњу

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић и генерални директор Канцеларије за спољне послове Народне Владе Провинције Фуђиен, Ванг Тјенминг, данас су парафирали Писмо о намерама, којим се успоставља сарадња између АП Војводине и те кинеске провинције.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i generalni direktor Kancelarije za spoljne poslove Narodne Vlade Provincije Fuđien, Vang Tjenming Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Председник Покрајинске владе Игор Мировић и генерални директор Канцеларије за спољне послове Народне Владе Провинције Фуђиен, Ванг Тјенминг Фото: Покрајинска влада

Председник Мировић оценио је да су добри односи Републике Србије и Народне Републике Кине основ за успостављање сарадње АП Војводине и кинеских провинција, кроз повезивање институција, привредника, развојних агенција и научника.

Током састанка на коме је учествовао и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, саговорници су се сагласили да постоји потенцијал за успостављање и продубљивање сарадње пре свега у областима пољопривреде, привреде, грађевинарства, заштите животне средине, туризма, науке и образовања.

Фото: покрајинска влада

Представници Провинције Фуиђен изразили су жељу да Нови Сад као универзитетски, привредни и културни центар Покрајине оствари тешње односе са градом Кван Ђо културним бисером Провинције, а од посебне важности у том процесу истакнуте су титуле Европске престонице културе и Омладинске престонице Европе које је понео Нови Сад.

На састанку је оцењено је да се конкретизација сарадње две земље успешно може реализовати на нивоу локалних самоуправа, и делегација Града Новог Сада позвана је да што пре посети Провинцију Фуђиен како би се прецизирали даљи кораци на том путу.

Фото: novisad.rs

Мировић је оценио да су добри односи Републике Србије и Народне Републике Кине основ за успостављање сарадње АП Војводине и кинеских провинција, кроз повезивање институција, привредника, развојних агенција и научника.

Истакавши задовољство конкретизацијом сарадње с Војводином, Тјенминг је упутио позив делегацији Покрајинске владе у узвратну посету Провинцији Фуђиен, рекавши да је управо то прилика и за потписивање Споразума о сарадњи.

Фото: Потписивање Споразума о сарадњи Фото: Покрајинска влада

Сасвим је природно да након сарадње две покрајине дође да сарадње између градова. Ми ћемо се трудити да пратимо политичке договоре са државног и регионалног нивоа, а сигуран сам да у многим областима можемо успоставити блиску сарадњу. То су пре свега привреда, пољопривреда, туризам, али и култура, наука и образовање. Србија је једна од најпријатељскијих земља са европског континента Народној Репубици Кини. Искрено смо захвални на свим реализованим инвестицијама, а наши грађани посебно цене подршку коју НР Кина пружа територијалном интегритету и целовитости Републике Србије, истакао је Вучевић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести