Блок: Опрезно са идејом о подели по етничким линијама на КиМ

БЕОГРАД: Шеф холандске дипломатије Стеф Блок сматра да је од кључне важности да се дијалог Београда и Приштине што пре настави, али упозорава да треба бити веома пажљив са идејама дељења људи по етничким линијама, посебно с обзиром на конфликте који су се у недавној прошлости десили у региону.
EPA-EFE/STEPAN FRANKO
Фото: EPA-EFE/STEPAN FRANKO

Блок, који борави данас у званичној посети Србији, нагласио је у интервјуу за "Данас" да Холандија сматра да свако решење у вези са територијама мора бити у складу са међународним правом што, како објашњава, подразумева да се морају узети у обзир ставови грађана на које би се споразум непосредно односио.

Он је додао да је решење између Београда и Приштине у интересу обе земље и поручио да употпуности подржава дијалог уз посредство ЕУ "који треба да доведе до тог циља и који је већ довео до важних споразума".

"Због тога је од кључне важности да се овај процес што пре настави и да се Приштина и Београд уздрже од потеза који поткопавају међусобно поверење", рекао је Блок.

Приметио је и да су САД појачале свој ангажман на Западном Балкану и додао да верује да се он допуњује са напорима ЕУ.

Блок је убеђен и да ће новом високом представнику ЕУ дијалог Београда и Приштине остати приоритет.

"Наравно, на Београду и Приштини је да постигну узајамно прихватљив споразум", поручио је Блок.

Он је додао и да Холандија препознаје реформе које Србија спроводи годинама уназад, али је брине недостатак напретка у областима попут борбе против корупције или у вези са јачањем независности судства.

Блок је нагласио да су реформе усмерене на јачање владавине права у средишту приступања Србије ЕУ.

Он је навео и да Холандија придаје велику важност слободи изражавања и додао да је рад на изради Медијске стратегије у Србији, иако дуг и не без проблема, знак напретка.

"Надамо се њеном усвајању и примени јер је то најважније. Међутим, озбиљно смо забринути за безбедност новинара и пажљиво пратимо ситуацију", рекао је Блок.

Он је рекао да трговинска размена између Холандије и Србије непрестано расте по годишњој стопи од седам до десет одсто и да је сада достигла готово 700 милоона евра.

"Холандске фирме добро препознају могућности које нуди Србија. Резултат је да је Холандија највећи избор страних инвестицја у Србији, а холандске компаније су присутне у многим секторима, међу којима су производња пива, пољопривреда, јавно осветљење, бродоградња, информационе технологије, производња и грађевина", рекао је Блок.

Нагласио је и д је ЕУ перспектива свих земаља Западног Балкана неупитна и да Холандија пружа чврсту подршку на том путу.

Коментаришући одлагање почетка приступних преговора између ЕУ и Северне Македоније и Албаније, Блок је рекао да је у Северној Македонији много постигнуто кад је реч о владавини права и да је Преспански споразум пример за регион, те да поздравља и позитивне кораке у Албанији.

Наглашава, међутим, да Албанија пре отварања приступних преговора треба да покаже одрживе резултате у борби против корупције и организованог криминала.

Додаје да ће Еворпски савет то поново разматрати 2020. године и да предстојећи период може бити искоришћен за даље реформе у владавини права.

Упитан да ли европско успоравање отвара простор за Русију, Кину и Турску на Западном Балкану, Блок одговара да не верује да ће то усмерити регион ка другим спољним факторима.

"И државе чланице ЕУ и земље Западног Балкана остају посвећене европској перспективи региона", поручио је Блок додајући да је ЕУ убедљиво највећи трговински партнер, страни инвеститиор и партнер за сарадњу у региону.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести