Боцан-Харченко: Санџак фактор стабилности у Србији

НОВИ ПАЗАР: Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је данас, после састанка са градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем, да је Санџак постао фактор стабилности у Србији и да би на тај регион могли да се угледају и други простори на Балкану.
bocan harcenko
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Боцан-Харченко је, приликом прве посете Новом Пазару, оценио да Санџак, као мултинационална, мултикултурна и мултиконфенсионална регија, даје велики допринос култури целе Србије.

"Задовољни смо оценом ситуације у региону и види се да су у Санџаку завладали међунационални мир, стабилност и слога, а политичка и социјална ситуација стварају најбоље прилике за додатна улагања и економски развој. Русија ће покушати да искористи те прилике. Добили смо добре економске понуде и оне ће сигурно бити разматране на седници Мешовите комисије Србије и Русије која ће бити одржана почетком марта", поручио је руски амбасадор.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац је амбасадора Боцан-Харченка упознао са тренутном ситуацијом у граду и региону, а његову посету Новом Пазару види као изузетно важну.

Бишевац је нагласио да је у Новом Пазару успостављена политичка стабилност која је, како је оцењује, услов развоја и просперитета.

"Односи између две земље су одлични, Русија нуди одређене повластице компанијама из наше земље и у томе видимо шансу за привреднике из Новог Пазара. Такође, видимо прилику и у туризму. Руси посећују Србију, а наша жеља је да обиђу и Нови Пазар и Санџак, средину у којој никада није било инцидената на националној основи", рекао је Бишевац после састанка.

Једна од тема сусрета тицала се и унапређења економских односа, пре свега Новог Пазара и градова Русије чији привредници већ послују са нашим фирмама.

Домаћин, први човек Новог Пазара Нихат Бишевац са сарадницима упознао је амбасадора Русије са знаменитостима града, а гости су обишли Стару чаршију, Бедем, Алтун-алем џамију и Сопоћане.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести