Богосављевић: СНС доминантна, још само СПС и СзС би прешле цензус

БЕОГРАД: Према истраживању агенције ИПСОС, када би се избори за парламент одржали овог викенда, Српска напредна странка (СНС) освојила би више од 50 одсто гласова, а о преласку цензуса не морају да брину још само Социјалистичка паритија Србије (СПС) и опозициони Савез за Србију (СзС), изјавио је данас директор ИПСОС-а Срђан Богосављевић.
srdjan bogosavljevic, mc.rs
Фото: mc.rs

Он је за ТВ Прву рекао да се Српска радикална странка (СРС) "врти" око цензуса, док остале странке не би прешле цензус и немају значајан рејтинг.
Занимљиво је, каже Богосављевић, да је сигурност да ће грађани гласати за неку странку већа код владајуће странке, а мања код опозиционих странка, што, истиче, потврђује да су грађани више у "бунту против ове власти", него што је у питању воља да ће опозиција нешто променити.

Говорећи о кампањи председника Александра Вучића "Будућност Србије", Богосављевић каже да по формату ово јесте државна кампања, али, примећује, да уз државну лако може бити постигнута и предизборна кампања.

"Постоји пуно примера оваквих кампања, а нама је најпознатија (Зоран) Ђинђићева кампања 'Србија на добром путу', која је произашла из истраживања, јер је тада већина мислила да је Србија на добром путу", подсетио је Богосављевић.
Сматра да председник овом камањом жели да пошаље поруку не само својим бирачима већ свим грађанима, те да ће то, каже, бити прилика да се они који се не слажу с његовим програмом увере да је отворен за разговор са свима.

"Сврха оваквих кампања јесте да покажете да примате сугестије и питања, и да о њима размишљате", истакао је Богосављевић.
Упитан зашто је председник започео камању баш у Алексинцу, Богосављевић каже да је њему било свеједно одакле ће кренути, јер је свакако популарност СНС-а и Вучића велика, али највећа у централној Србији.

Такође, указују да у друштву постоје две стране које шаљу поруку, једна је Вучићева кампања која шаље поруку да ова власт има успехе и визију и да у то убеди не само своје бираче, док с друге стране постоје протести у градовима Србије који шаљу поруку да су против Вучића и против онога што се у Србији дешава.

"Када имате доминацију једне стране, они који то примећују бивају све већи и већи противници те доминације, а ми живимо у доминацији СНС-а", каже Богосављевић.
Упитан на који начин ће политичари у Србији пре допрети до грађана, да ли дигиталном кампањом или традиционланим начинима кампање, Богосављевић каже да за тако нешто морате да знате демографију земље у којој живите.

"У Србији имате више људи преко 65 година, него од 19 до 29 година. Имате миграције и старење земље, и у том старењу велики број људи није у дигиталу. Већина излазећих грађана на изборе је старија од 55 година", указао је Богосављевић и тиме потврдио да дигитлана кампања још увек у Србији не може да буде успешна.

На питање шта треба да се догоди да избори буду расписани, Богосављевић каже да само владајућа странка може да распише изборе, а према његовој оцени, владајућој странци јесу избори интерес, док би бојкот који опозиција најављује имао смисла ако би се, објашњава, излазност грађана са четири милиона спустила на два и по милиона.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести