Богосављевић: Убедљиво највише људи верује Вучићу

БЕОГРАД: „Грађани Србије убедљиво највише верују председнику Србије Александру Вучићу”, каже Срђан Богосављевић из агенције за истраживање јавног мњења Ипсос, позивајући се на најновија истраживања.
srdjan bogosavljevic, mc.rs
Фото: mc.rs

Он је за ТВ Прва рекао да 56 одсто испитаних грађана наводи да Србија иде у добром правцу и да је то индикатор за власт да ради добар посао и у ком правцу се држава креће.

"Јер 56 одсто испитаних каже да Србија иде у добром правцу. Њих 30 одсто каже да иде у лошем. То је јак индикатор за власт, да ради оно што треба да ради и што грађани очекују”, рекао је Богосављевић.

Према његовим речима постоје разни индикатори поверења, али када се постави питање којој личности се највише верује већ шест година, ту је апсолутна доминација Александра Вучића, којем верује убедљиво највећи број људи.

"Убедљиво највећи број људи каже да верује Вучићу највише, следи Ивица Дачић, али са више него десет пута мање људи који му верује, 3,6, а затим Ана Брнабић. Још само Саша Радуловић прелази један посто, сви остали су испод посто", каже.

Додаје и да је обично други најпопуларнији одговор - ником.

Како даље наводи, то што 56 одсто испитаних грађана наводи да Србија иде у добром правцу објашњава и и чињеницом да колико год је био неспретан почетак борбе са короном, он је брзо прерастао у акцију и доношење мера, које су друге земље попут Немачке и Аусртрије критиковале, а онда им и саме прибегле.

Он додаје да је власт брзим реакцијама смањила тензије и страх од короне, што је у том тренутку било важно.

Скренуо је пажњу на то да економски резултати нису лоши, те да ће се знати после свега што се десило са короном - колико је људи умрло и колико се економија извукла, а наша економија не делује лоше у односу на свет, тако да је утисак -да Србија иде у добром правцу.

Каже и да 30 посто незадовољних јесте шанса опозиције, али није довољно само критиковати власт, већ је у овим условима нужно да још нешто понуде.

На питање у вези са владиком Григоријем, који је најавио учешће у политичком животу и да ли је могуће измерити његову подршку, Богосављевић каже да јесте , али да је проблем када велика већина одговори са - не знам, што је случај за многе садашње лидере опозиције, па и оне у СНС, који нису у “првом ешалону”.

Он додаје да за владику Григорија већина људи зна, те да верује да његов рејтинг не би био тако лош у овом тренутку, али указује да када је реч о њему да је питање да ли би га неко навео спонтано као одговор на питање коме верују.

“Њега не помињу, јер од њега не очукују лидерство у политици. Тек када би почео да прича као лидер у политици, добио би нешто спонтаног рејтинга, да кажу да му највише веују. Али, добио би и пад опште популарности, јер он има једну улогу која не подразумева да буде председнички кандидат”, рекао је Богосављевић.

На питање да ли је бојкот избора успео и да ли је нешто донео опозицији, он је одговорио да није сигуран шта би био успех бојкота и шта би било могуће да се добије од бојкота.

“Мислио сам и тада, и сада када имате 30 одсто незадовољних, а 25 посто грађана са негативним ставом према Вучићу, да је то озбиљан потенцијал странака против власти. Али, у случају удруживање , али не само на томе “уа власт”, рекао је Богосављевић.

Ми већ шест-седам година немамо дилему ко побеђује, рекао је он уз констатацију да нема алтернативних странака.

"Вртимо се у кругу лидера и даље је убедљиво најпопуларнија СНС, убедљиво, СПС је следећи, али драстично испод”, закључио је Богосављевић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести