Борељ: Вечера прилика да ЕУ покаже приврженост З. Балкану

БРИСЕЛ: Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ каже да је организовао вечеру за шест лидера Западног Балкана у како би обновио традицују редовних разговора "о региону са регионом" и како би се на отворен начин размотриле ситуација и изазови Западног Балкана.
borelj
Фото: Tanjug (Olivier Hoslet, Pool via AP)

"Циљ је да се повежемо са нашим партнерима у региону, да их саслушамо, разумемо њихове бриге и идеје и видимо како боље да радимо заједно на заједничкој будућности", каже Борељ.

Он је долазећи на вечеру коју је организовао за шест западнобалканских лидера подсетио да су министри спољних посолова ЕУ прошле недеље оценили да је Западни Балкан ”један од навећих приоритета ЕУ”.

”Ми смо спремни да појачамо нашу приврженост региону, што се не доводи у питање, али морамо да то учинимо видљивијим. Ова вечера са шест лидера са Западног Балкна ће то учинити видљивим”, каже Борељ.

Он подсетио да су шефови дипломатија ЕУ на састанку Савета подржали широк политички ангажамана са регионом ”који иде преко оквира проширења” и додао да ће вечери присуствовати и комесар за проширење Оливер Вархеји.

”Вечерас морамо да размотримо широку политичку слику региона, не само са позиције проширења и чланства у ЕУ, већ и са геополитичког приступа целом региону”, каже Борељ.

Он је изразио наду да ће вечерашњи разговори у Бриселу помоћи да се боље разуме динамика региона и одреде начини за бољу сарадњу на геополитичким изазаовима дашњице.

Брнабић се састала са Фајон и Билчиком

Премијерка Ана Брнабић састала се данас по подне у Бриселу са известиоцем Европског парлемента за Србију, Владимиром Билчиком, и шефицом Делегације ЕП за Србију, Тањом Фајон.

Састанак се одржао у Амбасади Србије у Белгији.

Премијерка и европарламентраци су разговарали о евроинтеграционом путу Србије, али и наставку друге фазе међустраначког дијалога.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести