Брнабић: Дух сретењске Србије води и инспирише и данас

ОРАШАЦ: Председница владе Србије Ана Брнабић поручила је данас у Орашцу где је одражана државна церемонија обележавања Дана државности - Сретење, да дух сретењске Србије води и инспирише и данас када је Србија постала јака и модерна држава која вреднује своју историју и традицију и брине о грађанима, националним интересима и економији.
Танјуг/ Страхиња Аћимовић
Фото: Танјуг/ Страхиња Аћимовић

На свечаности коју су предводила са председницом Републике Српске Жељком Цвијановић, она је поруцила да Сретење данас обележавамо у свету какав нисмо могли да замилисмо пре годину дана, у свету суоченом са највећом кризом од Другог светског рата у коме се због пандемије све преко ноћи променило и да пролазимо кроз незабелезене изазове.

"И у времену кризе родољубиви и слободарски пламен Сретења наставља да букти у нашим срцима", поручила је Брнабић и додала поруке устанка и Сретењског устава горе као неугасив пламен слободе.

Фото: Танјуг/Страхиња Адамовић/Ана Брнабић у Орашцу

Инспирисана сретењским духом Србија је постала предводник у свету, сопственим снагама најбоље организована у борби против ковида, и помаже у региону, поручила је Брнабић.

Глас и мишљење такве Србије се поштује и у међународној арени, рекла је Брнабић.

"Срећан Дан државности нашој Србији, да је све јача и богатија, грађани срећнији и поноснији", поручила је Брнабић на почетку и крају обраћања.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић која је у лично и у име грађана Републике Српске честитала грађанима Србије и руководству Дан државности уз жељу да свако заједничко окупљање буде знак још чвршћег јединства и заједништва Србије и Републике Српске поручила је да је данашња Србија је доказ да су све препреке у прошлости успешно савладане и да је Србија довољно јака и одлучна да се ухвати у коштац са оним изазовима које носи будућност Церемонија је почела поменом који служио епископ шумадијски Јован, а после тога Брнабић и Цвијановић су положиле венце код споменика вожду Карађорђу.

Оркестар Гарде Војске Србије извео је химну Србије "Боже правде", а у оквиру културно-уметничког програма изведена је песма "Востани Сербије" и монолог Карађорђа.

Церемонији су присуствовали министри у Влади Србије Маја Поповућ, Јадранка Јоксимовић, Марија Обрадовић, Дарија Кисић Тепавчевић, Ирена Вујовић, Новица Тончев, као представници дипломатског кора, Војске Србије.

Због епидемиолшке ситуације обележавању Дана државности присуствовао је мањи број грађана него претходних година.

Цвијановић: Сретење симбол слободе и државе

„Србија је лидер у региону и довољно је јака и одлучна да се ухвати у коштац са изазовима које носи будућност”, поручила је данас председница Републике Српске Жељка Цвијановић на централној церемонији обележавања Дана државности у Орашцу.

Честитајући Србији празник у име грађана Републике Српске и своје, Цвијановић је изразила жељу да свако заједничко окупљање буде знак још чвршћег јединства и заједништва Србије и Републике Српске.

Истакла је да, упркос бројним изазовима које је донела пандемија, овај празник увек изнова подсећа на две ствари које гарантују постојање, трајање и развој , а то су и слобода и држава.

Осврнувши се на данашњи дан 1804., Цвијановић је казала да су те две вредности и данас дубоко уткане у наше национално, политичко и културно биће.

Слобода је, навела је, претпоставка за живот сваког човека и сваке нације и за њу се током историје много пута платила највиша цена мерена тешким страдањем, огромним људскимм жртавам и материјалним разарањима.

''Сваки пут борба за слободу била је борба за живот, за опстанак, за свој комад земље, неба, за могуцност да се развијамо и да стварамо као своји на своме, нечувајући слободу само за себе него је делећи ис а другим народима", истакла је председница Републике Српске.

Указала је и оне који жртве српског народа и његовог страдања за цивилизацијске вредности покушавају да умање, оскрнаве па чак и гурну у блато.

Истакла је да је Србија на данашњи дан пре 186 година у уставно-правном смислу започела свој пут ка изградњи модерне државности и додала да је та пут био трновит, препун различитих изазова и проблема.

Данашња Србија је, истакла је, служи на понос и част свима у Републици Српској, а свакодневна борба за Републику Српску олакшана је захваљујући подршци коју добија управо из Србије.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести