Брисел: Нема нових условљавања, само општа правила и логика 

БРИСЕЛ: Улазак Србије у ЕУ и приступање заједничком европском тржишту подразумева, као и у случају свих других земаља кандидата, и усклађивање свих трговинских уговора, па и Уговора о слободној трговини с Евроазијском унијом, кажу за Танјуг у Бриселу. 
srbija eu, tanjug
Фото: Tanjug

То није нови услов. У питању је опште правило и чиста логика, кажу у Бриселу, поводом захтева да Србија даном уласка у ЕУ раскине билатералне трговинске споразуме са трећим земљама или организацијама, укључујући и Евроазијску унију, и истичу да то није никакво ново условљавање Европске комисије, већ основна позиција свих приступних преговора. 

У питању је опште правило, које важи за све земље које су ушле или су на путу да уду у ЕУ. Оно је назначено још на почетку приступних преговора. У питању је и чиста логика: ако постајте део јединственог ЕУ тржишта, добијате једнака прва, али и морате поштовати заједничка правила, наводе дипломатски извори у Бриселу. 

Европска комисија у саопштењу које је "ЕУ обзервер" пренео као поруку Србији да ће морати да раскине споразум о слободној трговини са Евроазијском унијом, који би требало да буде потписан 25. октобра, заправо само подсећа овај портал на нешто што стоји извештајима Евроспке комисије о Србији. 

Србија је у марту 2019. године најавила потписивање Споразума о слободној трговини са Евроазијском економском Унијом. Текст Споразума мора да буде у складу са обавезама Србије које проистичу из Споразума о стабилизацији и асоцијацији и мора да укључује и излазну опцију која ће гарантовати Србији прекид споразума у тренутку уласка у ЕУ, наводи се у документу Европске комисије од прошле године.

Захтев о раскидању претходно постојећих билатералних споразума наведен је у преговарачком оквиру ЕУ са Србијом, који је усвојен у децембру 2013. године и добро је познат и Београду и Бриселу. 

Права и обавезе које ће Србија морати да поштује као земљац цланица подразумевају и прекидање свих постојећих билатералних спроазума Србије и ЕУ, као и свих других међународних споразума које је Србија успоставила, а који нису у складу са обавезама цланства у ЕУ, наводи се у преговарацком оквиру. 

Готово идентичан параграф налази се и у преговарачком оквиру ЕУ с Црном Гором, као и у оном који је Хрватска имала са ЕУ. 

Србија је уласком у преговоре о чланству с ЕУ прихватила обавезу да на време и ефиксно примени све важеће законе и стандарде ЕУ што подразумева како политичке, тако и економске области. 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести