Брнабић: Балкан у ЕУ значи мир и просперитет за све

ЛУКСЕМБУРГ: Председница Владе Србије Ана Брнабић захвалила је данас Луксембургу на подршци политици проширења ЕУ, наводећи да је та агенда важна не само за мир и просперитет на Балкану, већ и у целој Европи.
brnabic, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Брнабић је на заједничкој конференцији за штампу са премијером Луксембура Гзавијем Бетелом указала на то да су после деценија мира, просперитета и стабилности, грађани ЕУ почели здраво за готово да то узимају, али да "ми на Балкану и у Србији знамо да се то не сме узимати здраво за готово".

"Зато имао тако јаку тежњу за Европом", поручила је Брнабић и позвала премијера Батела и његову земљу да наставе да подржавају агенду проширења у новој Европској комисији.

Она је истакла да Луксембург цени потребу ЕУ, не да се шири, већ да укључи Западни Балкан у "европску породицу нација", јер је и иначе окружен чланицама те заједнице.

"Мислим да та агенда важна за Балкан, као и за Европу јер дугорцни мир и стаилност могу доћи само у оквиру ЕУ", нагласила је Брнабић.

 Брнабић је, у изјави новинарима током посете Луксембургу, рекла да је та земља увек пружала подршку Србији и у погледу отварања поглаваља и у процесу реформи.

"Са Луксембургом имамо разумевање и важно нам је да у Луксембургу имамо партнера који ће да разговара са осталим земљама ЕУ, пре свега са онима које су можда мало више скептичне, попут Француске и Холандије, и укаже да је агенда проширења значајна за Србију и регион, али и за саму ЕУ", рекла је Брнабић.

Колико је улазак у Унију важан за Балкан, толико је и Балкан важан за ЕУ, подвукла је она.

"Важно је да то имамо сада као заједничку агенду пред долазак нове Европске комисије и чини ми се да смо тај задатак ове посете испунили", истакла је Брнабић.

Она је рекла да је Србија изузетно почаствована тиме што је позвана на обележавање 75. година ослобођења Луксембурга у Другом светском рату.

“То је изузетно је то вазан сигнал и признање Србији и нашем антифашизму и борби у Првом и Другом светском рату. Ово је ствар којом треба да се поносе сви грађани Србије”, рекла је Брнабић.

Како је навела, са премијером Луксембурга Гзавијеом Бетелом током данашње посете било је речи о свим стандардним питањима, од европских интеграција, агенде проширења за цео Западни Балкан, регионалне стабилности и дијалога Београда и Приштине, до економске сарадње и потенцијала у области иновација, образовања, културе, стартап предузећа.

“Надам се да ће та сарадња донети бенефите и Луксембургу и Србији”, истакла је Брнабић.

Брнабић с председником парламента Луксембурга

Ана Брнабић посетила је данас, током званичне посете Луксембургу, и парламент, где је разговарала с председником Доњег дома Фернаном Етгеном.

Она се састала и са члановима Канцеларије и Одбора за спољне и европске послове, сарадњу, имиграцију и азил.

Брнабић се уписала у Златну књигу, у коју се уписују високи званичници који посете парламент.

Премијерка је учествовала и на Економском форуму Србија-Луксембург, на којем су најважније теме биле дигитализација и информационо-комуникационе технологије.

На маргинама форума, потписан је Меморандум о сарадњи Привредне коморе Србије и Привредне коморе Луксембурга.

Фото: Танјуг (Видео)

Брнабић у Српском културном центру у Луксембургу

Ана Брнабић, која борави у званичној посети Луксембургу, обишла је вечерас Српски културни центар, место које негује српску културу и традицију и окупља Србе у тој земљи.

У држави Луксембург, према неким статистикама, живи око 5.000 Срба, већина њих је високо образована, раде у финансијском, ИТ, грађевинском сектору и представљају важан део луксембуршког друштва.

Брнабић је захвалила граду Луксембургу на помоћи коју пружа Српском културном центру, као и Србима који се сами организују, уз малу помоћ амбасаде.

Она је истакла да Србија ради на томе да се отвори још културних центара широм Европе и посебно захвалила СКЦ што организују часове српског језика за најмлађе.

Истакла је и да ће разговарати са министром образовања Младеном Шарчевићем о томе на који начин Србија може да помогне центру.

"Улагање у културу и културну дипломатију остаје приоритет владе и веома значи за наш народ", поручила је Брнабић.

Премијерки је друштво током посете Спрском култруном центру правила и градоначелница Луксембурга Лиди Пуафе, која је навела да је поносна што је Луксембург постао демократско, отворено друштво које поштује различитости и труди се да сваки човек, без обзира на националност, да свој максимум и за себе, своју породицу, али и друштво у којем живи.

“Тешко је рећи колико има Срба у Луксембургу, јер већина има двојно држављанство, па се не водимо у статистици. Али тај број је између четири и пет хиљада, што је за земљу која има укупно 620.000 становника, велика заједница”, рекао је Танјугу председник Српског културног клуба Марко Катанић.

Он је додао да у Луксембургу, према неким проценама, живи 15.000 до 20.000 људи са простора бивше Југославије.

Катанић наводи да је школа српског језика основна активност центра, јер се труде да деца српских породица не забораве, односно науче језик.

“Организујемо разна дружења, имамо културне и спортске активности”, рекао је Катанић и додао да се у СКЦ организују пројекције филмова, спортске утакмице…

Тако ће се и сутра многи Срби који живе у Луксембургу окупити у СКЦ како би гледали фудбалску утакмицу две репрезентације.

Српски културни центар сваке године учествује на фестивалу имиграције у Луксембургу, на којем продају српске производе, промовишу српску културу и историју, али и туристичке потенцијале наше земље.

Како каже Катанић, центар често организује помоћ за Србију, па су тако помогли и након поплава 2014. године.

Катанић каже да чланови сами организују и финансирају рад центра, а истиче и да им је општина Луксембург бесплатно дала просторије на коришћење.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести