Брнабић: Цена руског гаса одлична вест за грађане и привреду

БЕОГРАД: Нисам могла ни да сањам да ћемо добити продужење важења цене за гас од Русије од 270 долара по кубном метру и да ћемо добити већу количину гаса, изјавила је председница Владе Србије Ана Брмабић.
ana brnabic, Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Фото: Влада Србије/Слободан Миљевић

Она је гостујући на ТВ Пинк рекла да је цена коју је Србија јуче добила око четири пута мања него што је цена коју плаћају неке друге земље и за које кубик гаса кошта око 960 па и изнад 1.000 долара.

То што је председник Вучић јуче успео да договори са председником Путином, представља велику сигурност за наше грађане и привреду који сада не морају да размишљају шта се дешава са енергетиком у свету. То може да буде и велики подстицај за инвеститоре, јер је за њих велика ствар када знају да ће у наредном периду бити гаса и колика ће бити његова цена, рекла је Брнабић.

Истакла је да се са председником Вучићем јуче чула одмах после његовог разговора са руским председником Владимиром Путином, да су они покрили све теме и да је оно што је Русија урадила за Србију "велики гест пријатељства и партнерства".

То је у складу са нашом политиком и начелом деловања Српске напредне странке јер имамо јасну визију да Србија иде ка Европској унији али да јачамо и развијамо везе с Русијом, САД, Кином, Турском и осталим земљама, рекла је премијерка.

На питање какве коментаре и реакције је после јучерашњих догађаја могуће очекивати на наше садашње односе са Русијом, рекла је да верује да многима ово није драго, али како је истакла све се своди на то колико сте конкурентни а ми јесмо и сада смо добили крила да можемо да се такмичимо.

Навела је да смо показали да се добро сналазимо у кризним ситуацијама и да је за очекивати да ће инвестиције које се на другим местима затварају јер нема гаса, доћи у Србију.

Бивша власт је дала прве дозволе Рио Тинту

Председница Владе каже да је од оних којих протестују чула само против чега су, што, сматра, показује да немају своје планове и идеје, него су само против нечега.

Премијерка је навела да су управо они који сада протестују први дали дозволе Рио Тинту 2004. године када је та компанија и дошла у Србију.

Александар Вучић, ја и Српска напредна странка немамо везе са тим. Ми смо тај пројекат наследили, а дозволу за бушење великих пречника дало је Министарство заштите животне средине које је водио бивши министар Оливер Дулић, рекла је премијерка и додала да се нико тада ни у Горњим Недељицама није бунио због тога.

Додала је да се у Јадру неће ништа радити све док не буде готова студија о процени утицаја на животну средину и док народ не каже свој став о пројекту.

Пошто студија још није урађена, не знам одакле им идеје о апокалиптичним сценаријима и одакле знају како се литијум добија из јадарита, рекла је премијерка, уз опаску да је Рио Тинто уложио 200 милиона долара да види како се то ради, а "изгледа да је могао да пита ове наше".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести