Брнабић: Циљ чланство у ЕУ, што пре, то боље

ФИРЕНЦА: Стратешки циљ и приоритет Србије је чланство у Европској унији, поручила је данас премијерка Србије Ана Брнабић у Фиренци, на скупу посвећеном стању у Унију, додајући да је то случај и за целим регионом Западног Балкана.
с
Фото: FOTO TANJUG/ PEÐA VUCKOVIC/fotografija niske rezolucije/bs

Што пре, то боље”, рекла је Брнабић на панелу „Криза и промене - Европска перспектива Западног Балкана“ на којем су учествовали и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и министар спољних послова Аустрије Александер Шаленберг

Премијерка је навела и да се нада да ће рат на истоку Европе, у Украјини, вратити процес проширења у фокус, те да ће и чланице Уније које су се томе противиле, променити мишљење, и схватити да је то приоритет за све, те приметила да улазак Западног Балкана у ЕУ, и није проширење, већ “обухватање”, јер је овај регион окружен државама чланицама Уније.

“Желимо да Западни Балкан постане чланица Уније и желимо то да урадимо брзо. Србија је уложила много времена и енергије да имплементира реформе, како би остала чланица ЕУ, а те реформе су у интересу грађана”, рекла је Брнабић.

На питање модератора панела, Мирослава Лајчака да ли су нова дешавања у Унији, за Србију и регион, изазов или прилика, Брнабић је рекла да се нада да су, заправо, прилика, јер је увек оптимиста, додајући да све земље чланице ЕУ, Европска комисија, инсититуције, могу да виде колико је Србија напорно радила да постане чланица Уније.

Брнабић је рекла да Западни Балкан не би требало да буде запостављен да се врата отворе неком другом, без обзира на политичку ситуацију, јер би то, каже, била велика грешка и не би било фер.

“Не могу да замислим да неко постане члан ЕУ пре Западног Балкана”, рекла је Брнабић.

Она је нагласила да је чланство у ЕУ увек политичка одлука, за коју степен спроведених реформи није пресудан, додајући да су одлуке о чланству Бугарске, Румуније, Хрватске биле политичке.

“Ако погледате Србију, просечну плату, јавни дуг, фискалну стабилност , ниво незапослености, инстартрукутру, по свим тим параметрима, Србија је спремна за чланство”, рекла је Брнабић.

Рекла је и да разуме Унију, када каже да не желе увезене проблеме, али је истакла да би свако отворено питање у региону Западног Балкана било лакше и брже решено, да смо део Европске уније, и додала да да је Аустрија једна од главних и најгласнијих земаља која подржава процес проширена, и увек је искрено подржавала отварнаје поглавља и кластера.

“Европска унија је мировни пројекат и желимо да будемо део тога”, рекла је Брнабић.

Она је навела и да ЕУ не може стално да одлагаже неке одлуке, наводећи да је Северна Македонија променила име, а још није отворила преговоре.

Додала је и да Београд нема ништа против визне либерализације за Приштину, јер ће тако и отворена питања можда бити лакше решена, будући да дијалог сада не иде у правом смеру и право је питање имамо ли уопште дијалог.

Премијерка је рекла и да је поред евроинтеграција, друга кључна ствар за Србију регионална стабилност и сарадња.

Илуструјући значај сарадње са Унијом и регионом, навела је податке да 65 одсто извоза Србије иде на тржиште ЕУ, а 17 у регион.

“То је 82 одсто свега што Србија извози, а говори колико нам је важна Унија, и колико нам је важан регион”, рекла је Брнабић.

Она је истакла и значај регионалне иницијативе “Отворени Балкан”, Србије, Албаније и Северне Македоније, истичући да је позив и другима из региона да се придруже отворен.

Брнабић: Не стоје критике на рачун Отвореног Балкана, отворен за све

ФИРЕНЦА: Бројни политичари, па и европски, мисле да је иницијатива Отворени Балкан разјединила овај регион уместо да га уједини, али је истина потпуно другачија - иницијатива је отворена за све и свима може да донесе само корист, поручила је данас премијерка Србије Ана Брнабић.

Одговарајући на питање новинара у Фиренци, с обизорм да се и на панелу о европској перспективи Западног Балкана, на којем је разговарала са Мирославом Лајчаком и Александром Шаленбергом, могла чути оцена да је та иницијатива ексклузивна, Брнабић је констатовала да многи политичари, па и европски, имају тај наратив - да је Отворени Балкан успео да разједини регион уместо да га уједини.

“То је тако зато што су многи уложили много ресурса да се тај наратив запати. Али, истина је другачија и ја сам на то реаговала”, рекла је Брнабић.

Понавља да је иницијатива отворена за све на Западном Балкану, те да и Србија и Северна Македонија и Албанија, константно позивају све да се прикључе.

“Сигурна сам да ће и привреда и грађани оних делова региона који се још нису прикључили, видети конкретне бенефите, и то у наредних неколико месеци, да ће извршити притисак на политичаре да батале политичке приче, и посвете се прагматичним стварима које значе бољи квалитет живота и конкурентнију економију”, рекла је Брнабић.

Зато је, додала је, важно да се буде присутно на сличним форумима, да се говори и одговара на нетачне или полуинформације које се тенденциозно пласирају.

“Отворени Балкан је отворен за све, сталан је позив, а да ли ћемо неког да молимо? Не. Верујем да ће се остали прикључивати када виде да не постоји ниједан разлога да се не прикуључе, а да постоје сви разлози за прикључивање овој иницијативи”, рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести