Брнабић: Циљ је да престигнемо Бугарску по просечној плати

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је циљ да Србија до краја године престигне Бугарску по просечној плате истичући да је то, између осталог, важно и због демографске слике и останка наших грађана који су се током пандемије вратили из иностранства.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Брнабић је навела се у време пандемије корона вируса много грађана вратило из иностранства у Србију, наводећи да је то велика шанса за нашу земљиу и подстицај да се поправи демографска слика.

Одговарајући на питање посланика СДПС Бранимира Јовановића шта ће држава учинити да порави демографску слику услед кризе изазване пандемијом ковида-19, премијерка је рекла да се демографска слика погоршава у целом свету, а да се Србија труди да побољша стопу наталитета кроз измене и допуне Закона о финансијској подршци породицама са децом, али и кроз обезбеђивање нових радних места.

Она је рекла да се током пандемије много наших грађана вратило у земљу и да их треба овде задржати, а у том контексту је навела раст просечне плате у Србији која је у марту износила 555 евра.

Додала је да у Црној Гори која је, како је рекла, била значајно испред наше земље, просечна зарада у марту била 526 евра, у БиХ 506 евра, у Северној Македонији 457 евра, док је у Албанији у последњем кварталу 2020. године била 369 евра.

Брнабић је рекла да је циљ да Србија до краја године у просечним платама престигне Бугарску у којој је просечна зарада у марту била 580 евра, те да је потребно да створимо висококвалитетна радна места због којих ће се наши грађани враћати у земљу.

Премијерка је казала да је Бечки институт за међународна истраживања објавио да је први пут од 2015. до 2019.године преокренут тренд одлива мозгова и да смо први пут у том периоду имали "нето прилив" људи у Србију, посебно младих од 24 до 29 година и у свим категоријама високообразованих.

''Више се вратило него што је отишло из Србије и то је невероватан податак и верујем да ће тај нето прилив само да расте и очекујем додатни прилив повратника из иностранства", казала је премијерка.

Рекла је и да Србија много ради да преокрене демографску слику и да је то огроман изазов и за много богатије земље, али да зато Србија у томе ''трчи брже'' од осталих.

''Успели смо то у 2020. када нам је била најмања стопа пада у Европи, али и у овој када се трудимо да имамо највећи раст. Када је незапосленост расла у Европи и региону нама је расла нето запосленост'', приметила је премијерка.

Додала је да је стопа незапослености у Србији изнад 9 одсто, док је у Црној Гори 21,2 одсто, у БиХ 16,6 одсто, у Северној Македонији 16,1 одсто, а у Албанији 11,8 одсто.

''То је нешто чиме се боримо за наше људе и да се наши људи враћају из иностранства и настављамо ту борбу на свакодневном нивоу'', закључила је премијерка.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести