Брнабић: Да додатно учврстимо и унапредимо односе са Немачком

БЕРЛИН: Премијерка Ана Брнабић, која је данас започела дводневну званичну посету Берлину, током које ће разговарати са канцеларком Ангелом Меркел, изјавила је да је циљ посете да се додатно унапреде и учврсте односи са Немачком, која је један од најзначајнијих економских и политичких партнера Србије.
brnabic, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

На питање новинара шта очекује од сутрашњег састанка са Меркел и да ли очекује да Немачка можда заузме "мало лабавији став" по питању разграничења, као могућег решења косовског проблема, Брнабић је рекла да нема таква очекивања.

"Немам наду да ће то да се деси у овом тренутку, свакако не да ће бити неких квантитативних помака на сутрашњем састанку", рекла је премијерка.

Она је истакла да јој је важно да пошаље поруку да колико год се неки погледи Србије и Немачке не слажу, ми имамо намеру да постанемо предвидив, искрен и посвећен партнер Немачкој.

Брнабић је изразила захвалност Меркеловој на свему што је, каже, урадила за Србију и Западни Балкан, јер када се говори о питању нормализације односа Београда и Приштине, а пре свега о регионалној сарадњи, те сарадње не би било у овом обиму, без Берлинског процеса, који је управо Меркел покренула 2014. године.

Брнабић је подсетила да је пре неколико дана у Београду отворено седиште Транспортне заједнице, прво седиште једне међународне организације у Београду.

На питање да ли има званичне информације о томе да Немачка и Француска желе свог изасланика у дијалогу између Београда и Приштине, као што су писали приштински медији, Брнабић је одговорила да таквих званичних информација нема, али да је приметила да те две земље желе активнију улогу у дијалогу.

"Да не желе, не би ни канцеларка Меркел и француски председник Макрон покренули онај састанак који смо имали овде у Берлину. Ко год може да помогне, нека помогне, нама требају савети, Србија је отворена за разговоре и сарадњу", рекла је премијерка.

Додала је да су разговори и сарадња битни због стабилности и безбедности у региону, јер ће се свака нестабилност, како каже, одразити и на Србију колико год наша земља појединачно била политички и економски стабилна

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести