Брнабић: Дијалог Београда и Приштине предуслов за безбедност региона

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је дијалог Београда и Приштине најважнија ствар јер гарантује безбедност Срба на Косову и Метохији, али и да представља предуслов за безбедност и просперитет читавог региона.
ana brnabic, Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Фото: Влада Србије/Слободан Миљевић

Брнабић је на ТВ Пинк изјавила да је нажалост немогуће разговарати са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, јер делује током разговора да он не види сврху тог дијалога.

"То је тешка ситуиација за читав регион и то смо видели на примеру тога што последњих скоро годину дана немамо ниједан нови договор у региону", казала је.

Премијерка истиче да Београд инсистира на имплементацији Бриселског споразума, као и да је основно питање за наставак дијалога формирање заједнице српских општина.

Како каже, Београд је спреман да разговара и о другим питањима - несталима, енергетским питањима, повратку, проблемима, све већем броју инцидената над Србима...

"Али, прво и основно питање је заједница српских општина, јер ако нећете да формирате ЗСО, бежите од имплементације Бриселског споразума који је први споразум о нормализацији. Како очекујете да разговарамо о неком другом споразуму, ако нећемо о првом. Не верујем да то ико жели јер би то значило да се враћамо на 2012. годину", казала је Брнабић.

У управљања водама улажемо шест милијарди евра

„Србија ће у наредних неколико година уложити готово шест милијарди евра у управљање водама, од чега 4,3 милијарде за заштиту вода од загађења, а милијарду и по евра у водоснабдевање”, најавила је премијерка Ана Брнабић у обраћању на кинеском глобалном Еко форуму “Гуејанг 2021”.

Брнабић је истакла да је један од најважнијих приоритета Владе Србије унапређење система финансирања и инвестиционих улагања и планирања у сектору жаштите средине и реализацији конкретних пројеката у овој области.

“Уложићемо средства у унапређење мониторинга квалитета ваздуха, у замену котлова за грејање путем преласка на гориво које мање загађује. Градићемо нове регионалне центре за управљање оптадом и радиити на затварању и санирању око 3.500 нелегалних депонија у градовима и општинама широм Србије, а издвојићемо средства и повећање пошумљености земље”, навела је Брнабић.


Седница Кризног штаба сутра, доктори забринути

Брнабић је најавила да ће сутра бити одржана седница Кризног штаба на којој ће се разговарати о тренутној епидемиолошкој ситуацији.

Брнабић је на ТВ Пинк рекла да је лекарски део Кризног штаба забринут због евентуалног новог таласа корона вируса и слабе имунизације.

"И даље настављамо да пратимо наше бројке на два сата и гледамо како је по градовима, општинама. Најсигурнија је ситуација тамо где имате већи проценат вакцинисаних", казала је Брнабић и додала да је од јутрос и Горњи Милановац прешао више од 50 одсто вакцинисаних.

Брнабић каже да није важно само да пређемо 50 одсто пунолетних вакцинисаних грађана, већ да је потребно посебно поново апеловати на младе да то учине.

Поновила је да ће 23. јула Национално тело за имунизацију (НИТАГ) завршити своје студије о потреби треће дозе и да ће Кризном штабу дати препоруку до 1. августа.


Премијерка је напоменула да Србија и Кина имају интензивну сарадњу и у области заштите животне средине, са огромним потенцијалом за њено даље унапређење и проширење.

Подсетила је да је са кинеском компанијом ЦРБЦ потписан уговор за изградњу канализационе инфраструктуре у вредности од 2,73 милијарди евра, као и изградњу инфраструктуре за одлагање комуналног, чврстог отпада 265 милиона евра.

“Укупна вредност пројекта ''Чиста Србија'' је око 3 милијарде евра и реализоваће се у седамдесетак општина у Србији. Овај пројекат видимо само као почетак сарадње Србије и Кине у области заштите животне средине”, напоменула је Бранабић.

Она је изразила уверење да постоји значајан простор да се свестрана сарадња у области заштите животне средине и зелене трансформације даље продубуљује.

Премијерка је напоменула да је свету данас потребан нови концепт развоја који смањује зависност од фосилних горива, одваја раст од употребе нових ресурса и у којем су најсиромашнији и најрањивији заштићени од последица транзиције.

“Еко цивилизација као концепт је важан допринос свим мањим државама, као идеја чији је циљ да поспеши одрживи развој путем размена знања, искустава и практичне сарадње са Кином и другим земљама. Сарадња ће нас довести ближе остварењу циљева одрживог развоја УН до 2030”, рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла и да се Србија данас налази у фази развоја када је неопходно окретање теми животне средине и еколошке одрживости, те да Влада Србије ради на развоју стратешког и правног оквира за нискоугљенични развој и циркуларну економију.

Подсетила је да је и председник Александар Вучић на Самиту о климатским променама истакао стремљење Србије да смањи емисију гасова са ефектом страклене баште од 13,2 одсто у поређењу са 2010. и од 33,3 одсто у поређењу са 1990 годином.

Брнабић је истакла и да ће Србија повећати енергетску ефикасност и проценат обновљивих извора енергије у производњи електричне енергије, као и у индустрији, грејању и транспорту, а те амбиције ће бити исказане у будућој стратегији нискоугљеничног развоја са акционим планом и интегрисаним планом за енергетику и климу, које ће убрзо бити усвојене.

“Видимо Србију 2050. године као нискоугљенично друштво са компетитивном и економијом која ефикасно користи ресурсе, а грађанима омогућава нова зелена радна места и квалитет живота у климатски отпорнијем друштву”, рекла је Брнабић.

Она је навела и да је Србија тренутно једина земља у региону која је израдила мапу пута за циркуларну економију, која даје смернице за развој модерне, ресурсно и енергетски ефикасне циркуларне економије и повезује актере који учествују у процесу транзиције из линеарне у циркуларну економију.

Додала је да је Србији веома значајно искуство партнера из Кине у достизању баланса између захтева за брзим растом БДП-а, праведном расподелом нове вредности и очувањем животне средине и одрживим развојем.

Брнабић је истакла и да су политички односи Србије и Кине изванредни и да их карактерише свеобухватно стратешко партнерство и челично пријатељство, додајући да је поносна што су односи две земљ на највишем историјском нивоу.

Премијерка је поновила да Србија придаје велику пажњу и подршку кинеској иницијативи “Појас и пут” и свеобухватној платформи сарадње Кине и земаља Централне и Истоичне Европе.

“Еко Форум Глобал Гуејанг” се организује од 2009. године и једини је форум на високом нивоу на тему екологије и заштите животне средине који се организује у Кини на националном нивоу.

Одржава се данас и сутра у граду Гуејанг у провинцији Гуејџоу, а тема овогодишњег форума је нискоугљенична трансформација и зелени развој.

Притисци на Србију огромни, наше је да им се одупремо

„Србија трпи огромне притиске који ће бити све већи”, изјавила је данас премијерка Брнабић уз напомену да притисци постоје јер многима не одговара стабилна и јака Србија каква је данас.

Брнабић је за ТВ Пинк рекла да је наша земља данас један од економских лидера у Европи, као и да се током корона кризе показало да је издржљива, односно да и српска економија и привреда могу да издрже.

"Показали смо да смо финансијски стабилни, повећали смо нето запосленост 2020. године, показали смо да имамо председника, Владу, одговорне политичаре који могу да нађу прави и брз одговор како да се боримо против кризе", казала је Брнабић.

Према њеним речима, ове године биће настављен раст, а Србија је показала и да има јасну перспективу будућности и да преузима примат у региону.

"Наравно да ће бити притисака да се Србија заустави јер јака Србија не одговара многима", казала је Бранабић и објаснила да је то део једне исте приче која је, каже, добро осмишљена и усмерева се и споља и изнутра тако да свако зна шта треба да ради да се стабилна и јака Србија пољуља.

"Наше је да наставимо да радимо, да не губимо фокус, да наставимо да радимо на јаком и стабилном региону", поручила је.

Навела је и да колико год у региону имали оне који имају своју улогу у дестабилизацији Србије, наша земља и руководство морају да буду паметнији и да наставе да граде јак и стабилан регион.

"Морамо и да наставимо да правимо везе и да ако баш неко не жели, ми наставимо својим путем, а њима оставимо да се придруже када буду спремни", казала је.

Подсетивши да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио да је оно што се десило у Сребреници најгори злочин у Европи од краја Првог светског рата, Брнабић каже да то нема везе са Сребреницом, нити поштовањем жртава, већ да су све поруке из Поточара с циљем да се нападне Србија.

"Пореде са Холокаустом и у потпуности заборављају Јасеновац и све оно што се Србима десило од почетка Другог светског рата. Избрисали су све српске жртве током ратова деведесетих, нико не оде у Братунац, нико не каже ни реч о 3.000 жртава у Подрињу, а крену и да негирају и сву српску, ромску, јеврејску, али пре свега српску децу, која су на најужаснији начин страдала у првом концентрационом логору у Јасеновцу", навела је премијерка.

На тај начин, како каже, поништавају се и жртве Сребренице, али многима је и то у реду све док додатно понижавају Србију и изнова убијају српске старе људе, жене, децу.

"Моја порука и жеља свима онима који данас шаљу те поруке је другачија будућност, да не причамо о прошлости, да разговарамо о томе шта заједно можемо да радимо да би овај регион био један од просперитетнијих у Европи", казала је Брнабић.

Додала је да не сматра да су данас сви у региону против Србије и у том смислу наводи да никада у историји нисмо имали боље односе са Албанијом, Северном Македонијом.

"У сваком случају, наше је да се тим притисцима одупремо, да се боримо даље", казала је.

У интересу нам је да имамо што боље изборне услове

Брнабић је изјавила је да је у интересу наше земље да међустраначки дијалог буде успешан и да имамо што боље изборне услове уз напомену да она као представник извршне власти учествује у томе тако што имплементира препоруке ОДИР-а.

Брнабић је на ТВ Пинк казала да сматра да нису потребни предлози у дијалогу у вези фер изборне утакмице јер су и избори који су прошле године одржани били фер и слободни.

"Били су много бољи него што су били за време док су Маринике, Ђиласи, Јеремићи били на власти када нисте имали ниједан слободан медиј или медиј који сме да пише и каже нешто што им се не свиђа", казала је.

Подсећа да сада постоји јединствени бирачки списак, медије који су и за позицију и опозицију, али и оне који се штампају у Хрватској.

"Мени то не смета, све то доприноси демократији у Србији", казала је.

Иронично је приметила и да се од целог међустраначког дијалога могао видети аутомобил марке "порше".

Коментаришући изјаву лидера С СП Драгана Ђиласа да свачија имовина треба да се провери, Брнабић је рекла да је то лицемерје

"Ђилас каже да свачија имовина треба да се провери па и његова. Човек се смеје народу у лице, Ђилас прича о имовини и како треба да се провери, а ушао је без ичега у политику и изашао као један од најбогатијих људи у Европи", каже Брнабић.

Додаје да је очигледно да нигде по Србији не могу да крену без поршеа.

"Али, народ све види и зна, једино што су рекли јесте шта ће да сруше, ништа неће да изграде, рушиће и ауто-путеве, можда и болнице", казала је премијерка.

Указујући на то да су тврдили да су Србији само потребне вакцине које имају Европљани и да уђемо у Ковакс систем, Брнабић каже да бисмо да је Ђилас био на власти за време пандемије првих 50.000 вакцина добили вероватно у мају.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести