Брнабићева: До вечерас у 20 сати више од 400 новозаражених

БЕОГРАД: Мандатарка за састав нове Владе Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да је до 20 сати евидентирано више од 400 новозаражених у Србији.
ana brnabic, Tanjug/Nikola Anđić
Фото: Танјуг/Никола Анђић
Она је то рекла у емисији Упитник на РТС-у и подсетила да је раније данас било више од 300 новозаражених.
 
Повећање броја новозаражених мора озбиљно да се схвати, рекла је Брнабићева и додала да се ситуација прати на два сата.
 
"Имамо све комплекснију ситуацију, настављамо да тестирамо много, времена пред нама су изазовна и то говори о томе колико је важно да сви, грађани и ми као влада, озбиљно схватимо ову ситуацију", рекла актуелна премијерка.
 
Упитана да ли таква ситуација подразумева новог министра здравља, Брнабић је поновила да о именима не жели да говори.
 
"Али ћу рећи да је министар (Златибор) Лончар дао све најбоље од себе и да сам као председница владе могла да видим најбоље издање министра и ја му се на томе захваљујем за све што је учинио", рекла је Брнабићева.
 
Истакла је да је као председница владе имала "најбољег министра здравља, који није паничио, није се повукао под притиском, био је подршка здравственим радницима на терену, био је уз здравствени систем и, ако могу да тако да кажем, на првој линији фронта".
 
"Немам ништа што могу да му замерим", рекла је Ана Брнабић.
 
Говорећи о бројевима новозаражених и преминулих од корона вируса, рекла је да је систем био увек и до краја транспарентан.
 
"Много смо тестирали, ништа нисмо стављали под тепих. А да ли се неки бројеви не поклапају, не поклапају се у свим земљама света, па нигде то није тема као што је у Србији", рекла је Брнабићева.
 
У новој влади значајан број нових лица
 
Мандатарка за састав нове Владе Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да ће у новој влади бити значајан број нових лица, да ће је готово 50 одсто чинити жене и да ће бити формирана до 28. октобра.
 
Нови чланови владе биће познати у недељу, након седнице Председништва СНС, рекла је Брнабићева у емисији Упитник на РТС-у.
 
Она је приметила да се много прича о техничким стварима, а да је значајније од тога да се прича о квалитету, енергији и искуству тих људи који ће радити као тим у, иначе, за Србију изазовној 2021. години.
 
За борбу против мафије потребна саборност свих
 
За најављену борбу против мафије биће неопходна потпуна саборност и координација свих у влади и с председником, Скупштином и правосуђем с обзиром на то да је реч о изузетно опасном питању, изјавила је вечерас мандатарка за састава нове Владе Србије, актуелна премијерка Ана Брнабић.
 
"Нама је у овом тренутку потребна потпуна саборност за рат против мафије. Изузетно смо успешно ратовали против тајкуна, данас тајкуни не управљају Србијом и не формирају владу као што су некад радили", рекла је Брнабићева у емисији Упитник на РТС-у.
 
Она је подсетила да је борба против мафије једно је од три најважнија приоритета нове владе.
 
"Прва је борба против корона вируса, друго је питање КиМ, а треће је борба против организованог криминала", прецизирала је мандатарка.
 
Истакла је да бројеви никад нису били бољи када је у питању борба против криминала.
 
"Никада у историји није забележено мање убистава, а забележена је и највећа заплена наркотика у мандату ове владе", рекла је Брнабић.
 
Говорећи о новом Министарству за мањинска права и друштвени дијалог, Брнабићева је рекла да је то веома важно министарство.
 
Агенду рада тог министарства, додала је, одредиће нови министар, а приоритет ће бити стални дијалог са организацијама цивилног друштва.
 
"То је у овом тренутку важна ствар, када као влада можемо да дођемо до бољих решења, да дефинишемо ефикасније неке друге проблеме, а то је могуће само ако имамо бољи дијалог", рекла је Брнабић.
 
Промена Устава је одлука грађана
 
Промену Устава Србије може да препоручи парламент, а одлука је на грађанима, изјавила је вечерас мандатарка за састав нове Владе Србије, актуелна премијерка Ана Брнабић.
 
Брнабићева је то рекла у емисији Упитник на РТС-у, упитана да ли ће бити мењан Устав Србије у мандату нове владе, посебно у делу Преамбуле.
 
"Морам да кажем да изузетно поштујем поделу власти, јер је то основ једног јаког демократског друштва и у том смислу измена Устава није на мени, већ на грађанима, не чак ни на Скупштини Србије", рекла је Брнабићева.
 
Скупштина Србије, додала је, то може да препоручи.
 
Подсетила је да је ова влада препоручила парламенту измену Устава у делу који се односи на правосуђе.
 
Истакла је и да је први пут влада на чијем челу спровела јавни дијалог о измени Устава, што су, како је рекла, нови стандарди с обзиром да јавни дијалог никада до сада није постојао.
 
"Никада више ко год био на власти неће моћи да мења Устав без јавне дебате. То је променила ова влада и СНС, која је чинила окосницу владе, и то ће остати уписано у историји Србије ма колико нам неко спочитавао владавину права", рекла је Брнабићева.
 
"Питање промене Преамбуле Устава је одлука грађана Србије", закључила је мандатарка.
EUR/RSD 117.1484
Најновије вести