Брнабић: До краја јануара имаћемо два милиона вакцина

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић истакла је данас да ће бити довољно вакцина на расплагању за све грађане који буду желели да се вакцинишу против корона вируса.
ana brnabic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Брнабић је, након почетка вакцинације здравствених радника у Тиршовој, казала да је протеклих дана видела много дезинформација и лажних вести на ту тему.

"Сви који буду желели да се вакцинишу, имаћемо вакцину за њих. Имамо договоре са различтим произвођачима за осам милиона доза, што је потребно за четири милиона људи. Верујем да ће само тај број бити довољан, али ако буде потребно имаћемо додатне количине", нагласила је Брнабић у изјави новинарима.

Рекла је да се широм Србије вакцинишу здравствени радници, и да је до сада око 9.300 вакцинисано у прве две приоритетне категорије – геронтолошки центри и здравствени радници.


До краја јануара имаћемо два милиона вакцина

Брнабић је изјавила да ће Србија до краја јануара имати два милиона вакцина, различитих произвођача, укључујући и количине које су стигле крајем децембра.

У фебруару се, каже, очекује још додатних 1,3 до 1,5 милиона доза вакцина.

“И све тако до маја, јуна, и надам се да ћемо моћи да завршимо вакцинацију. Ако то успемо, бићемо једна од првих земаља која ће то заврштити у Европи”, рекла је Брнабић.

Поновила је да Србија у овом тренутку има договор за осам милиона вакцина, различитих произвођача, што је довољно за вакцинацију четири милиона људи, наводећи да су надлежни рано кренули да преговарају.


„То је на задовољавајућем нивоу. Планирамо у наредним данима убрзање програма вакцинације грађана“, додала је она.

Брнабић је казала да је током празника завршен план пунктова за масовну вакцинацију, који ће идуће недеље бити усвојен на Кризном штабу.

Пренела је да очекује да до краја идуће недеље у Београду, на Сајму, буде отворен први пункт за вакцинацију.


Од сутра пријава за имунизацију преко Е-управе

Брнабић је најавила је да ће грађани од сутра моћи да се пријављују на систем преко којег ће моћи да искажу жељу да се вакцинишу.

Тај систем је успостављен у сарадњи са Канцеларијом за информациону технологију и Е-управу.

"Од четвртка ће моћи то да учине и преко контакт центра. Имаће опцију и да кажу да ли желе било којом вакцином која је одобрена да се вакцинишу или желе да се вакцинишу одређеном вакцином, да бисмо у систему могли да планирамо даље потребе и све те бројеве укључимо у план масовне вакцинације", објаснила је Брнабић.

Кризни штаб, нове мере или продужетак постојећих

Сутра ће заседати Кризни штаб и на тој седници биће донете одлуке о даљим мерама за сузбијање ширења корона вируса, најавила је данас премијерка Ана Брнабић.

Иначе, мере које су донете уочи Нове године, да угоститељски објекти, тржни центри и услуге могу да раде до 20 сати, а продабнице прехрамбене робе до 21 са, важе до сутра.

Брнабић је рекла да је већ започела разговоре са медицинским делом Кризног штаба око свих мера, и за улазак у Србију, и око школа, и о мерама за привреду.

“Кризни штаб ће заседати сутра пре подне, тако да ћемо сутра усвојити нове мере или донети одлуку о продужењу постојећих”, рекла је Брнабић новинарима, након почетка вакцинације у “Тиршовој”.


Од сутра, како је казала, грађани ће моћи да се пријављују на систем преко којег ће моћи да искажу жељу да се вакцинишу.

Тај систем је успостављен у сарадњи са Канцеларијом за информациону технологију и Е-управу.

"Од четвртка ће моћи и преко контакт центра то да учине. Имаће опцију и да кажу да ли желе било којом вакцином која је одобрена да се вакцинишу или желе да се вакцинишу одређеном вакцином, да би у систему могли да планирамо даље потребе и све те бројеве укључимо у план масовне вакцинације, објаснила је Брнабић.

Пренела је да Србија сутра добија 18.525 додатних вакцина Фајзер-Бионтек.


Одлични кандидати, а пред нама још пуно посла

Брнабић је рекла да је, док се појављују имена потенцијалних кандидата за председничке изборе, пред Владом Србије још 15 месеци напорног рада.

На молбу прокоментарише то шо се већ појављују имена потенцијалних председничких кандидата, међу којима је и владика Григорије "који је најавио и оснивање странке", Брнабић је казала да види да постоје два председничка кандидата – Мариника Тепић и владика Григорије, који су, додала је иронично, изузетно јаки, те верује да ће неко од њих двоје сигурно победити на изборима.

"Што се нас тиче, остало је до тада 15 месеци напорног рада на томе да задржимо најбоље економске резултате за Србију и грађане у Европи, да завришимо аутопутеве које смо започели, пре свега до Пожеге, завршимо комплетну реконструкцију Клиничког центра Србије и Војводине”, рекла је Брнабић.

Нагласила је да ће бити најсрећнија када за пар недеља буде постављен камен темељац за нову болницу у Тиршовој.

Такође је изразила уверење да ће влада бар једном, а нада се два пута, подићи плате и пензије.

Али је поновила да "међу тако јаким кандидатима, има један од победника на председничким изборима 2022. године".


Такође је казала да су релевантне институције Кине одобриле извозну дозволу за Синофармове вакцине, као и да се очекује додатних пола милиона Спутњик В вакцина.

"Имамо све предуслове да почнемо са масовном вакцинацијом“, поручила је Брнабић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести