Брнабић: Европска перспектива суштински важна за регион

ЈАХОРИНА: Европска перспектива је суштински важна за регион, који неће бити ни миран ни стабилан, док све земље не постану чланице ЕУ, али државе истовремено морају међусобно да се повезују, како би регион био предвидљив и дао сигнал унији да смо спремни да постанемо њени чланови, поручила је премијерка Србије Ана Брнабић.
ana brnabic, Tanjug/Kabinet predsednice VS/Slobodan Miljević
Фото: Танјуг/Кабинет председнице ВС/Слободан Миљевић

Брнабић је, обраћајући се на пленарној седници ПСуЈИЕ на Јахорини, истакла да је за Србију ЕУ пре свега мировни процес, који је обезбедио до сада најдуготрајнији мир, какав је потребан и у региону Западног Балкана.

Она је поновила да Србија подржава и апелује на ЕУ да у што краћем року донесе позитивну одлуку о отварању преговора са Албанијом и Северном Македоијом, јер је то важни за цео регион.

Подсетила је да ће у септембру у Београду бити отворено седиште Транспортне заједнице и позвала све учеснике да присуствују том догађају.

Такође, навела је да је Србија завршила градњу јужног крака Коридора 10, те да ће до спетембра бити завршен и источни крак према Бугарској, као и да ће до краја јула почети изградња аутопута ка БиХ.

Подсетила је такође, да је у плану изградња аутопута ка Приштини, Тирани и Драчу, који ће, казе, бити један од основних праваца који ће дати и људски и политички сигнал.

Најавила је и наставак рада на железничком и енергетском повезивању у региону.

Брнабић је као добар пример сарадње истакла Коморски инвестициони форум, као регионалну привредну комору.

Са друге стране, подвукла је да Приштина од новембра прошле године директно крши ЦЕФТА споразум, када је увела таксе од 100 одсто на робу из ценгтралне Србије и БиХ.

Последица је по први пут у последњих седам година смањена трговинска размена у целом региону.

"То је унело и додатно неповерење у доста ровите односе у региону”, приметила је премијерка Србије.

Такође, указала је на политичке импликације које успоравају инфратструктурне пројекте, који су важни за квалитет живота грађана.

Као пример, навела је мост Љубовија – Братунац, који каже, грађани виде, али не могу да га користе, јер нема позитивне одлуке о отварању граничних прелаза, чк ни привремених.

"Имамо мост, људе који га сваки дан виде и не могу да га пређу. Молим вас, пошто се свака два месеца виђамо региона, да не правимо политичке глупости. Дајте да донесемо одлуку да отворимо макар привремени гранични прелаз. Зашто смо сви овде, ако такву ствар не можемо да урадимо", упитала је Брнабић.

Поновила је да ЦЕФТА споразум суспендован, а подсетила је и на недавни инцидент у Валони, када је састанак прекинут јер су представници Приштине флашом гађали представника Србије.

Додала је да је Србија сагласна са иницијативом за формирање комисије која ће се бавити питањем границе и имовине, јер су и то важна питања, која наносе штету свима, ако се не решавају билатерално, већ путем арбитраже.

Пример за то је, каже, Лука Апатин, за коју постоје заинтересовани партнери, али нико неће да инвестира док то питање не реше Србија и Хрватска.

Такође, навела је да Србија подржава и Комисију за питања миграција, али је додала да у то треба укључити и ЕУ, јер питање миграната није регионално, будући да мигранти у земље региона улазе из ЕУ и иду даље у ЕУ.

"Сами не можемо, потребна је заједничка европска политика ка миграцијама и ми ћемо то подржати", закључила је Брнабић.

Брнабић: Таксе Приштине утичу на трговину у целом региону

Председница Владе Србије Ана Брнабић упозорила је да таксе које је увела Приштина на робу из централне Србије и БиХ имају далекосежне последице по укупну трговину региона, да је ово прва година у којој је забележен пад трговинске размене у последњих седам година, и додала да је Србија, упркос свим проковацијама Приштине остала упорна и посвећена регионалној сарадњи и свим региоанлним процесима сарадње.

Брнабић је, данас новинарима, након Самита Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПСЈИЕ) на Јахорини, пренела и своје жаљење што је 2019.година прва у последњих седам година када бележимо пад у међусобној трговини.

„Имали смо од 2012.стални раст, посебно од када је успостављен Берлински процес 2014. Из године у годину раст је био преко милијарду евра у међусобној трговини. На жалост 2019. је прва година у којој имамо пад те трговинске размене, због таксе које су довеле и до међусовног све већег неповерења у оквиру региона, тако да су последице и веће од тога“, објаснила је она.

Изразила је жаљење што привремене институције Приштине нису биле присутне на Самиту ПСЈИЕ, истичући да је дијалог једино што имамо и једина ствар на којој треба да инсистирамо.

Каже да се нада да ће председавање Приштине ПСЈИЕ бити успешније од њиховог председавања ЦЕФТА.

„Управо када су председавали ЦЕФТА увели су таксе од 100 одсто што је директно кршење тог споратзума. У тренутку када имамо суспендован ЦЕФТА споразум Србија је у потпуности посвећена даљем унапређењу сарадње без увођења контрамера“, казала је Брнабић.

Она је рекла да ће Србија наставити да ради пре свега на билатералним уговорима, као што је недавно постигнути споразум са премијером Северне Македоније Зораном Заевом о „једном прелазу“ између две земље.

Договорено је, додала је, билатерално признање овлашћења економских оператера, што ће омогућити да трговина између Србије и Северне Македоније буде много лакша, као и да се не чека толико на граничним прелазима и царинама.

„Ићи ћемо и на електронско аутоматско признавање свих царинских докумената. Након тога планирамо да то учинином и са другим економијама у региону“, најавила је Брнабић.

Упитана да ли ће Србија учествовати на састанцима ПСЈИЕ којим ће председавати Приштина, Брнабић је подсетила да је Србија упркос свим провокацијама остала упорна и посвећена регионалној сарадњи.

Подсетила је да је Србија учествовала и на последњем састанку у оквиру ЦЕФТА у Албанији, који је прекинут када је представник Приштине флашом гађао представника Србије. 

„Овде не говоримо о политичким састанцима, ни темама, већ о слободној трговини, економској сарадњи, и ако имате такво понашање када говорите о слободној трговини и економској сарадњи надам се да неће такви бити и остали регионални процеси којима председава Приштина“, указала је она.

Рекла је да је Србија учествовала и на састанку регионалне Канцеларије за сарадњу младих, а да је једини тренутак када није је био онак када је Приштина председавала и пренебрегла да они нису Република Косово, и када су покушали да ту иницијативу искористе да би провоцирали Србију и све остале учеснике у региону који не признају такозвану Републику Косово.

„Тада су оштро реаговали и Француска и Немачка, и захваљујем им се на томе. Већ на следећем састанку у Приштини наши представнци су поново учествовали“, додала је она.

Истакла је да док се год будемо држали регионалних споразума и формата који су договорени неће бити никаквих проблема.

„Србија жели да учествује у регионалним иницијативама и наставиће да не одговара на провокације, јер без стабилно и боље повезаног региона нема ни стабилне, ни економски напредне Србије. Што пре сви остали то разумеју као и полтички лидери у Приштини, то боље за све наше грађане“, закључила је она.

ПСиЈЕ платформа од великог значаја за напредак региона 

ЈАХОРИНА: Процес за сарадњу у југоисточној Европи је платформа од велике важности за економски напредак, повећање конкурентности, развој добрих међудржавних односа, али и једно од најефикаснијих алата за решавање несугласица, оценили су данас званичници земаља југоисточне Европе.

На самиту ПСИЈЕ на Јахорини, представник Румуније Николај Хурдук рекао је да та платформа представља прекреницу за судбину региона, која би регион требало да поведе у Европску унију.

"ПСИЈЕ је од велике важности за напредак и развој добрих односа у региону, а повезаност и сарадња земаља су најефикасније оруђе за решавање питања. У Румунији верујемо да се процесима дигитализације и бољим повезивањем земаља може постићи боља конкурентност наших економија", рекао је Хурдук.

Каже да Румунија даје велику подршку политици проширења и да ће то увек бити високо на њеној агенди, те да ће наставити да политички и технички подржава државе чланице на путу еворпских интеграција.

Истакао је да је слобода медија од фундаменталне важности за стабилност региона и поручио земљама Западног Балкана да на том пољу преузму кораке како би обезбедили квалитетан и несметан рад медија, као и да приводе правди све оне који нападају медије.

Каже да су тероризам, илегалне миграције и кријумчарење људи основни проблеми са којима се регион суочава и додаје да би земље региона требало више да сарађују како би одговориле на те изазове.

Државна секретарка за политичке послове у Министарству спољних послова Хрватске Здравка Бушић каже да је Хрватска као чланица ПСИЈЕ препознала од самог почетка значај процеса за југоисточну Европу, за напредак живота свих грађана.

"Повезаност региона је главни покретач раста, прилива страних инвестиција, побољшавања конкурентности и ствара бројне бенефите за економије земаља Југоисточне Европе. Драго нам је да постоји квалитетна сарадња у оквиру овог процеса и да та сарадња доноси конкретне резултате", рекла је Бушић.

Каже да процес проширења остаје један од приоритета Хрватске и да ће та земља наставити да подржава земље у региону на том путу, у политичком и техничком смислу.

Представник Грчке Јоргос Илијополис указао је да се сарадња земаља у оквиру процеса ПСИЈЕ заснива на четири стуба - подршка европским и евроатлантским процесима, битна је за јачање билатералних односа, кључна за успосљавање мрежа у области енергетике и превоза и битна за допринос економском развоју.

Истиче да ће Грчка наставити да подржава тај процес, као и земље кандидате за приступ ЕУ на њиховом европском путу.

Представник Молдавије Олег Цуле изразио је наду да ће платформа ПСИЈЕ допринети да земље југоисточне Еворпе достигну светске трендове и прате динамику којом се крећу развијене земље.

"Сматрамо да регионална сарадња представља додатан алат који олакшава приступ ЕУ, а с друге стране наш економски развој заснива се на могућности наше сарадње", рекао је Цуле.

Амбасадорка Словеније у БиХ Зорица Букинац каже да Словенија поздравља све напоре земаља чланица ПСИЈЕ које различитим иницијативама, пројектима и споразумима доприносе економском развоју и повезивању земаља и њихових грађана.

Она је похвалила недавно усвојен Уговор о ромингу између земаља Западног Блакана и оценила да је то битан корак у јачању повезаности становника региона.

"Такву врсту срадње требало би проширити и на друга подручја - инфраструктуру, дигитализацију, економију, образовање, културу...", рекла је Букинац.

Изразила је негодовање што земље у региону нису успеле да постигну споразум о сарадњи студената и истраживача са факултетима свих земаља у региону, те истакла да би таква врста споразума била од кључне важности за тржиште рада.

Председница Савет за регионалну сарадњу (РЧ) Мајлинда Брегу каже да су земље југоисточне Европе доста постигле од формирања процеса - од безбедности и мира до боље повезаности.

Похвалила је финализацију Преспанског споразума између Северне Македоније и Грчке, као и Уговор о ромингу између земаља Западног Балкана и захвалила свима који су показли политичку вољу да се ти процеси приведу крају.

Упркос напретку, наводи Брегу, регион се и даље суочава са проблемима. 

Констатовала је да се земље добро опорављају од глобалне кризе и да остварају раст од 3,8 одсто БДП, али да он није довољно преточен у нова радна места.

Каже да регион јесте привлачан за директне стране инвестиције, али да је неопходно наставити са домаћим реформама и регионалном сарадњом како би економски напредак био бољи.

Истиче да је потребно скратити време чекања на границама, додајући да се камиони некада више задрже на границама него што им је потребно да превезу робу и исткла да је ММФ проценио да земље Западног Балкана због тога губе 800 милиона евра годишње.

"Мали смо регион да бисмо могли да приуштимо такве губитке", констатовала је Брегу.

Говорећи о безбедности, Брегу је казала да половина становништва у земљама Западног Балкана није задовољна са стањем безбедности, а да су на то додатно утицале миграције.

"Пет од шест економија у региону су на листи топ 20 земаља корисника носилаца илегалног оружја. То је забрињавајуће", констатовала је Брегу.

На Јахорини се данас одржава пленарна сесија самита Процеса за сарадњу у југоисточној Европи (ПСИЈЕ), којом се завршава једногодишње председавање БиХ овој регионалној иницијативи.

На самиту су учествовали председница Владе Србије Ана Брнабић, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, Албаније Иљир Мета, Северне Македоније Стево Пендаровски, председник Црне Горе Мило Ђукановић, премијер Бугарске Бојко Борисов.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести