Брнабић: Харадинај каже да је вест о забрани уласка лажна

ПОЗНАЊ:  Председница Владе Србије Ана Брнабић каже да јој је премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај рекао да је лажна вест да су српским званичницима забрањене посете Косову и Метохији. 
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Poznanju Foto: Tanjug/video
Фото: Председница Владе Србије Ана Брнабић у Познању Фото: Танјуг/видео

“Драго ми је да сам од Рамуша Харадинаја чула да је лажна вест да су српским званичницима забрањене посете Косову и Метохији", рекла је премијерка, али је истакла да је "чуди да лажне вести шире саветници такозваног министра за спољне послове”.

Вест је, наиме, у четвртак ујутру саопштио Јетљир Зиберај, саветник министра спољних послова Бедзета Пацолија.Брнабић је новинарима у Познању, где је у току Самит ЕУ- Западни Балкан, рекла да то што јој је рекао Харадинај, да је реч о "лажној вести", донекле смањује тензију која је, каже, велика у региону. 

Брнабић је навела да јој је Харадинај то казао на радном доручку са председницима влада Западног Балкана. Оценила је да је разговор током доручка био занимљив и отворен. 

Очекујемо да проширење ЕУ буде у фокусу хрватског председавања 

ПОЗНАЊ:  Председница Владе Србије Ана Брнабић очекује да фокус током хрватског председавања ЕУ буде на проширењу Уније, као што је то раније најавио премијер Хрватске Андреј Пленковић, чију посету Београду, како каже, ускоро очекује. 

"Очекујемо ускоро посету премијера (Андреја) Пленковића. Колико сам информисана, Пленковић ће обићи регион и верујем да ћемо имати добре разговоре", рекла је Брнабић, одговарајући на питање хрватских новинара у Познању. 

Она је, говорећи о Берлинском процесу, у оквиру којег се данас у Познању одржава Самит ЕУ-Западни Балкан, оценила да је "последњи позитиван самит, са конкретним резултатима одржан у Трсту". 

У Трсту је, подсећа Брнабић, потписан уговор о Транспортној заједници, формирана је Привредна комора Западног Балкана, док је прошлогодишњи Самит у Лондону више био фокусиран на политичка питања и проблем несталих, који Србија жели да реши. 

"То је нешто што морамо да урадимо и што дугујемо свим породицама. Нажаост нису сви у региону посвећени питању несталих. Ми ћемо наставити да радимо на томе у оквиру свих међународних организација", рекла је она. 

Брнабић истиче да земље региона морају да се више фокусирају на то шта међусобно могу да ураде и да се помере од популизма који је, каже, увела Приштина. 

"Најлакше би свима нама било да смо популисти, али то није добро за регион, грађане и наше европске интеграције. Морамо бити рационалнији, прагматичнији, храбрији и не смемо доносити популистичке одлуке, зато што ће то довести до тога да регион који је, нажалост, још увек ровит, не буде атрактиван за Европу и инвеститоре", рекла је премијерка. 

Брнабић је закључила да Србија има велики интерес да регион изгледа другачије, да буде стабилнији, да буде боље повезан и да пре свега младим генерацијама пружи другачију перспективу.
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести