Брнабић и Бахтадзе: Међусобно поштовање суверенитета

ТБИЛИСИ: Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас у Тбилисију са председником Владе Грузије Мамуком Бахтадзеом, на почетку прве званичне посете тој земљи.
Ana Brnabic i Mamuk Bahtadze/Fonet
Фото: FoNet

Брнабић је први председник Владе Србије који борави у званичној посети Грузији, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима. 

Брнабић и Бахтадзе истакли су у разговору да су односи Србије и Грузије добри и традиционално пријатељски и да ће у наредном периоду две земље радити на интензивирању сарадње у различитим областима.

Председница владе нагласила је да је Србије "заинтересована за јачање дијалога са Грузијом на свим нивоима" и оценила да је принцип међусобног поштовање суверенитета и територијалног интегритета, добра основа за унапређење односа две земље.

"Захвални смо Грузији што није признала једнострано проглашену независност Косова, као и на чврстом ставу да не подржи пријем тзв. Косова у међународне организације попут УНЕСКО", рекла је Брнабић. 

Брнабић и Бахтадзе сложили су се да добру политичку сарадњу Србије и Грузије треба да прати и интензивнија привредна сарадња. 

Грузијски премијер одао је признање премијерки Брнабић за успешно спроведену фискалну консолидацију у Србији. Скромна робна размена Србије и Грузије у првих пет месеци ове године била је нешто виша од 2 милиона долара, док је у 2017. години износила само 7 милиона долара.

"Србија жели посебно бољу економску сарадњу са Грузијом, јер њен садашњи ниво не одговара потенцијалима двеју земаља", рекла је Брнабић. 

У циљу унапређења економске и привредне сарадње, на јесен је планирана посета српских привредника Грузији.

Током прве званичне посете Грузији, председница владе Ана Брнабић састала се и са председником Грузије Георгијем Маргвелашвилијем и председником грузијског параламента Ираклијем Кобакхидзеом. У разговорима је потврђено да су односи две земље добри и пријатељски и да постоји простор за додатно унапређење, посебно у области економије и привреде.

Након састанака, председница владе Ана Брнабић присуствовала је свечаном пријему који је, за учеснике и госте самита Партнерства за отворену управу, организовао председник парламента Ираклиј Кобакхидзе.

Брнабић ће сутра у Тбилисију говорити на петом глобалном самиту Партнерства за отворену управу („Open Government Partnership“).

Партнерство за отворену управу представља највећу међународну иницијативу из области отворене управе, у којој Србија учествује од 2012. године. Учесници из више од 90 земаља света, међу којима и Србије, представиће резултате у области отворене управе.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести