Брнабић и Маурер о односима две земље, дуалном образовању..

БЕРН: Председница Владе Ана Брнабић и председник Швајцарске Конфедерације Ули Маурер у данашњем су разговору у Бернуз констатовали да су билатерални односи две земље добри, да између њих нема отворених питања, као и да су Београд и Берн током претходних неколико година остварили одличну сарадњу.
brnabic maurer
Фото: Tanjug

Имала сам одличан и садржајан састанак с председником Маурером. Сарадња Швајцарске и Србије се током претходних година базира управо на ономе што су приоритети Владе Србије - инвестирање у образовање, науку, истраживање и развој, иновације и дигитализацију, казала је премијерка након састанка с председником Швајцарске. 

Додала је да је Швајцарска током претходних година била партнер који нам је помогао да у домаћи образовни систем уведемо дуално образовање, које је успешно заживело, да постоји велико интересовање и ученика и родитеља за дуално образовање, те да ћемо га сада увести и у високо школство, односно на факултете. 
Она је подсетила да је Србија уз помоћ Швајцарске у Београду развила први научно-технолошки парк, у којем у овом тренутку ради више од 700 инжењера у 70 компанија. 

У овом тренутку улажемо више од 100 милиона евра у инфраструктуру за истраживање и развој, завршавамо научно-технолошки парк у Новом Саду, градимо научно-технолошки парк у Нишу и развијамо га у Чачку. Швајцарска ће наставити да знањем подржава ове научно-технолошке паркове, а то ћемо радити и са осталим стартап центрима широм Србије, рекла је Брнабић. 

Она је казал и да је на састанку договорено да ће убудуће Швајцарска и Србија два пута годишње организовати састанке на којима ће, поред политичких тема, бити речи и о сарадњи привредника две земље, а циљ је повећано улагање у област истраживања и развоја у Србији.

Такође, указала је на чињеницу да је Србија од почетка године постала једна од најконкурентнијих земаља када је реч о пореском систему и оквиру за инвестирање у образовање, истраживање и развој и стварање интелектуалне својине. 

Надамо се да ће то успети да промени пардигму раста и развоја наше економије, тако да се она више базира на иновацијама и на знању. Тиме бисмо стекли много већу конкуренту предност у односу на све остале земље, првенствено из региона, и ту нам је свакако потребна подршка Швајцарске и њиховог кредибилитета, рекла је премијерка. 

Она је у разговору са председником Муерером изразила задовољство што је Србија у априлу ове године постала 23. пуноправни члан ЦЕРН-а.

Брнабић ће у наставку посете Швајцарској у Берну присуствовати догађају “Digital Day ”, у оквиру којег ће широм земље бити организовано више од 300 дискусија, изложби и курсева на тему “целоживотног учења” и примене дигитализације и нових технологија.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести