Брнабић и Медведев: Посета потврда добрих односа Србије и РФ

БЕОГРАД:  Премијери Србије и Русије, Ана Брнабић и Дмитриј Медведев, сложили су се данас у Београду да њихови разговори представљају прилику да се јос једном потвди спремност за даљи развој сарадње између две земље и обележи савезништво из Другог светског рата.
Brnabić i Medvedev Foto: Tanjug/video
Фото: Брнабић и Медведев Фото: Танјуг/видео

Брнабић је захвалила премијеру Русије на посети нашој земљи, која, како је истакла потврђује ниво односа Србије и Русије."Добродошли и хвала што се данас одвојили време да обелезизмо наше савезништво у Другом светског рату", поручила је Брнабић на почетку разговора у четири ока са руским колегом.

Она је додала да је за Србију велика част што је у јануару ове године угостила и председника Русије, Владимира Путина."И ваша посета потврђује ниво односа између Русије и Србије", нагласила је Брнабић.

Премијер Русије Дмитриј Медведев изразио је данас задовољство што је поново, после 10 година, у посети пријатељској Србији и то још тако значајним поводом као што је 75. годишњица ослобођења Београда од нацистичке окупације.

"То је наш заједнички празник али и добар повод за размену информација о томе како се развијају наши односи", рекао је Медведев на почетку разговора са премијерком Аном Брнабић у Палати Србија.

Како је напоменуо, десило се да је претходно у Београду био пре тачно десет година - 20. октобра 2009. године.

Он је изразио задовољство што се упознао са премијерком Србије и очекивање да ће данашњи разговори, али и њена скора посета Москви, допринети даљем развоју односа две земље.

"Још једном хвала за сусрет, лепо време и почнимо разговоре", рекао је Медведев.

Фото: Свечани дочек за Медведева испред Палате Србија Фото: Танјуг/видео

Брнабић и Медведев за јачање стратешког партнерства

Брнабић и Медведев данас су у срдачном разговору потврдили чврсто опредељење за даље јачање политичких односа и стратешког партнерства две земље и продубљивање сарадње у свим областима.

Потврда добрих односа је и то што ће данас бити потписан велики број важних споразума о сарадњи, чиме се реализују договори постигнути током посете председника Русије Владимира Путина Београду почетком године, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Брнабић је истакла да је Србија захвална председнику Путину на позивима које је упутио председнику Александру Вучићу да посети Русију до краја године, као и на позиву да учествује на свечаностима поводом обележавања 75 година од победе у Другом светском рату у мају следеће године, и истакла да је то велика част за Србију и потврда савезништва и пријатељства.

„Захвални смо Руској Федерацији на чврстој подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и на подршци против чланства тзв. Косово за чланство у међународним организацијама“, нагласила је премијерка Брнабић у разговору. Она је рекла да је Србија посвећена наставку дијалога у циљу долажења до компромисног решења.

Брнабић и Медведев разговарали су о предстојећој посети председнице Владе Србије Москви, током које ће бити потписан Споразум о слободној трговини између Републике Србије и Евроазијске економске уније.

Посебно важна је сарадња у области енергетике, железнице и високих технологија, као и војнотехничка сарадња. Прошле године Руска Федерација била је трећи спољнотрговински партнер Србије, пето по значају наше извозно тржиште и четврто по величини увоза.

Брнабић и Медведев разговарали су о пројектима сарадње у области енергетике и инфраструктуре.

Започета је изградња гасовода на територији Србије од границе са Бугарском до границе са Мађарском који заједнички спроводе ЈП Србијагас и Гаспром. Такође, у току је пројекат реконструкције и модернизације отворене пруге на деоници Стара Пазова-Нови Сад.

Премијери су разговарали и о реализацији Уговора за пројектовање и извођење радова на изградњи железничке инфраструктуре Републике Србије, као и на изградњи Јединственог диспечерског центра за управљање саобраћајем возова у Републици Србији, укупне вредности 230 милиона евра, наводи се у саопштењу.

Брнабић и Медведев истакли су у разговору важност неговања антифашистичких вредности који су темељ модерне Европе и поштовања великог броја жртава српског и руског народа у борбама за слободу током Другог светског рата.

У наставку посете, премијерка Брнабић и премијер Медведев заједно су положили венце на Спомен-гробљу ослободилаца Београда и на Споменик Црвеноармејцу, у оквиру обележавања 75 година ослобођења Београда у Другом светском рату.

Свечани дочек за Медведева испред Палате Србија

БЕОГРАД:  Председница владе Ана Брнабић приредила је данас после подне, испред Палате Србија, свечани дочак за премијера Руске Федерације Дмитрија Медведева, који борави у званичној посети Србији.

Претходно, руски премијер, који је у Србију стигао поводом обележавања 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, присуствовао је приказу "Слобода 2019" на батајничком аеродрому, са председником Србије Александром Вучићем.

Свечани дочек за високог госта из Русије уприличен је уз интонирање химни две земље, и свечану гарду Војске Србије.

Након дочека, следи тет-а-тет састанак Брнабић и Медведева.

У делегацији са премијером Русије су и два министра - културе Владимир Ростиславович Медински и енергетике Александр Новак, као и први заменик министра просвете Павел Зењкович, заменици министра спољних послова Александр Грушков, одбране ЈунусБек Јевкуров, финансија Јуриј Зубарев, заменик пољопривреде Сергеј Љевин, заменик министра индустрије и трговине Олег Резанцев и заменик министра задуженог за економски развој Руске Федерације Оксана Тарасенко.

У руској делегацији чији је члан и амабсадор Александар Боцан-Харченко је и руководилац Федералне царинске службе Владимир Булавин, директор федералне службе надлежне за војнотехничка питања Дмитри Шугаев.

Након састанка са премијерком, Медведев ће се у Скупштини Србије обратити посланицима на Посебној седници парламента.

Програмом посете је предвиђено да затим Брнабић и Медведев положе венце на Спомен-гробље Ослободиоцима Београда и на Споменик црвеноармејцу.

Медведев ће се затим састати са председником Србије Александром Вучићем, са којим ће у Палати Србија имати разговор у четири ока, а затим ће уследити церемонија размене потписаних билатералних докумената у присуству двојице шефова држава, који ће се потом обратити медијима.

Званичну посету Србији, премијер Русије завршиће присуством на свечаној академији у Сава Центу поводом 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, за шта су животе заједно положили совјетски и наши војници.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести