Брнабић и Мишел: Има простора за проширење сарадње 

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић и њен белгијски колега, Шарл Мишел, разговарали су данас у Палати Србија о билатралним и економским односима, односима у региону, нормализацији односа Београда и Приштине и европском путу Србије.
Mišel i Brnabić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

На заједничкој конференцији за новинаре након разговора, Брнабић је захвалила госту на посети и спремности да, како је рекла, саслуша, чује и разуме "нашу логику" и то шта се дешава и региону, као и то шта смо урадили на путу наших европских интеграција.

Као важну област истакла је регионалну сардању и у том смислу навела значај дугорочне нормализације односа Београда и Приштине.

Премијер Мишел је поручио да је у Србији како би ојачао билатералне односе две земље, истичући да постоји простор за даљи развој сарадње у различитим областима и поручио да је Белгија одлучна у томе да игра активну улогу како би се боље разумели односи у овом региону, чиме би се остварила стабилност и искреност у односима.

Истакао је да је стратешко питање ЕУ на који начин може да види однос са целим регионом, не само са Србијом, већ са свим земљама, уз истовремено поштовање историје и разичитих тачака гледишта.

“Идеја је заправо да уложимо заједнички напор да на искреним основама осигурнамо стабилност и просперитет. За мене је важна та гаранција стабилности и желим да чујем ваше аргуменет и како размишљате. Важно је да се види логика у размишљању при одабиру одређених одлука”, рекао је брелгијски премијер.

О односима између региона и ЕУ, подсетио је, биће речи у Софији, на самиту у мају и током будућих састанака.Захвалио је председници владе на отвореном разговору и додао да се нада да ће данашњи разговори бити додатни елан у разговорима Србије и ЕУ.

Брнабић је навела да је са гостом из Белгије разговарала и о томе шта је Србија до сада урадила на путу европских интеграција и захвалила на подршци те земље у отварању нових поглавања, али на техничкој помоћи у поглављима 23 и 24, која се односе на владавину права и борбу против организованог криминала.

У том смсилу, подвукла је добру сарадњу српске и белгијске полиције против организованог криминала, а са њом се сагласио и белгијски премијер, који је навео да су видљиви резултати такве сарадње, те да је треба наставити.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести